Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mevrouw de ministerpresident

We hebben een VVD-dame die er niet omheen draait: zij volgt Mark op. Het is de vraag of het verstandig is om via Elsevier’s Magazine met zo’n schot-voor-de-boeg voortijdig de aandacht op je te vestigen. Terughoudendheid past de dooorsnee-banenkannibaal. Maar een ambitieuze liberaal gedraagt zich graag als voortvarende opportunist, branieschopper, politieke replica van Dik Trom.

Resolute moeder van vier kinderen, vastberaden blik, minister van Infrastructuur & Waterstaat. Volgepropt met terreinen waar integriteitsrisico’s achter iedere straathoek op de loer liggen. Het liep daarom slecht af met voorgangster Melanie. Maar mevrouw Cora is bedreven in het omzeilen van Hete Brei, Linke Soep & Lastige Vragen: zich verschuilen in Den Haag en soms ook de Rotterdamse werkplek vermijden.

Achterliggend Cora-geheim? Haar achterban in Oisterwijk bleek bij eerdere schijnbewegingen invloedrijk genoeg voor bestendiging van haar positie. Ze representeert het ‘ik kan het niet helpen, kiezers willen mij nu eenmaal’-type. Zolang ze haar aftandse mini ongestoord op het parkeerplaatsje achter het postkantoor kan zetten en het boodschappenkarretje bij de Netto vollaadt, weet ze zich verzekerd van 98 procent van de Oisterwijkse voorkeursstemmen: ‘Iedereen houdt van ‘ons Cora’...’

Ik vermoed dat het EU-gestuntel van Franske uit Limburg en partijgenootje Mark haar overmoedig heeft gemaakt. Ze houdt van het panklaar formuleren van wilde plannen. Ze hoopt als ‘mevrouw de ministerpresident’ vaste grond onder de voeten te krijgen. Toch denk ik dat bewindsvrouw Van Nieuwenhuizen met haar onbescheiden démarche de realiteit uit het oog verliest; het ging haar bij alle politieke escapades tot nu toe teveel voor de wind.

Eerste vrouwelijke premier? Wat, als het Cora-for-President zou mislukken? Dan, eventueel, het ministerschap van Financiën. Dan maar het ‘derde-dinsdag-van-september’-koffertje aan de pers tonen en bij de Tweede Kamer afleveren. Voor minder doet ze het niet. En daarna weer tot rust komen in de bossen van Oisterwijk.

Schrijver: Ton Mantoua, 14 juli 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 381Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
15 juli 2019
Mooie column, volgens mij rake typering van de bewindsvrouw. Jazeker: Cora op (Schip)hol. Geen gezeik, meubelstuk uit Oisterwijk. Afijn, neoliberale wolf in schaapskleren, hockey en een slokkie, VVD-dixieland met toeters en pauken, enzovoort.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)