Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kristalina verslaat krullebol

Wat jammer nou toch, voor Jeroeneke Dijsselbloem. Bedeesd keerde hij terug uit Straatsburg. Een beetje boos, ietwat verdrietig. Een paar dagen verstopte hij zich in het prieel bij zijn Wageningse woning. In de HQ-vergaderzaal van het wereldgeldwolvengilde had men de voorkeur gegeven aan de tegenkandidate voor het voorzitterschap, de struise Kristalina. Nu kan onze ambitieuze PvdA-krullenbol het woord ‘Bulgaren’ even niet meer horen.

Opnieuw werd de selffulfilling-prophecy-verklaring boven water gehaald. Als puntje bij paaltje komt, schatten Nederlandse topfunctionarissen hun promotiekansen te hoog in. Heel lang geleden kreeg zelfs de ervaren Joseph Luns geen groene lichten in Brussel, Washington en New York. Het kostte nachtenlang kwartetten om hem alsnog ergens te parkeren. Daarna moesten Lubbers, Wouter Bos, De Hoop Scheffer, Bot en Timmermans door dezelfde vernederende marchandeer-gehaktmolen.

En nu overkomt Jeroen Dijsselbloem de Raymond Poulidor-procedure: bekwaam, gerespecteerd, zijn (moeilijk uit te spreken) naam circuleert in de wandelgangen, hij heeft overal de poll-position voor de slotrace, maar hij loopt de topjob mis. Als het moet, geven hoge echelons zelfs de voorkeur aan een ‘obscure’ Belg als Charles Michel.

Nederlandse tegen Bulgaarse diplomatie, appeltje-eitje voor onze troefkaart, zou je denken. Lobbyen, uiteraard, maar een gezette Queen-groupie uit een onooglijk bergdorp in Bulgarije, dat moet te doen zijn. Mooi niet, als ergens momenteel de EG-kaart slim wordt gespeeld, dan is het in Sofia. En in buurland Griekenland houdt ene Yanis Varoufakis nog steeds zijn lepel in de pap. Sinds Dijsselbloem’s onbegrijpelijk-bloeddorstige opstelling in de Griekse staatsschuldencrisis bleek Yanis’ wraak op onze oud-minister zoet...

Wordt Jeroen beschouwd als een eigenzinnige Rutte-kloon-met-wilde-haardos of ‘n politieke slimmerik met ingestudeerde grimlach? Onderschat modern Bulgarije niet. Kristalina-Ivanova Georgieva-Kinova bezit ervaring en is vasthoudend. Uithuilen & opnieuw beginnen, dat wordt, sinds de tegenvaller bij het IMF, het Jeroen-devies. En hij is nog steeds ziek van de Bulgarenfraude.

Schrijver: Ton Mantoua, 5 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 153Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
5 augustus 2019
Maar er zijn er die vuile handen hebben gemaakt. Eerst Macron die Merkel schaakmat zet met Ursula, waardoor Christine naar de ECB kon. De kwade genius schijnt Macron's financiële man, Bruno le Maire, te zijn. Hij kwam met Kristina op de proppen.
Maar Duitsland bleef Jeroen steunen, volgens de EU-regels is Kristina, van 13 augustus 1953, namelijk net te oud. In de schimmige procedure die volgde schijnt Bruno ervoor gezorgd te hebben dat Jeroen niet langer kon rekenen op de steun van Duitsland. Dubbelspel of niet, een dubieuze dubbelslag voor de Fransen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)