Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dat bepaal ik zelf...

Rechters brengen chaos. Het zijn brokkenpiloten. Neem nou zo’n voorzieningenmagistraat, een wetboeken-pennenlikker die contactverboden oplegt als het kinderen-van-de-rekening betreft. Youp, Theo, Tineke, Peter, Hans, Sanne, ze maken er allemaal makkelijk inkopbare grappen over. Ik betwijfel of de arrogante wijsneuzen-in-toga beseffen hoezeer ze medeschuldig zijn aan de dagelijkse files op onze wegen.

Bent u onderweg, let dan eens op alle meneren of mevrouwen die hun kroost vervoeren en waarbij het best zou kunnen zijn dat de, door edelachtbaren bevolen, papa-mama-omgangsregeling van kracht is. Er is ongetwijfeld een duur klanttevredenheidsbureau dat uitzoekt hoeveel brandstof, relatieproblematiek, frustratie en verspilde arbeidstijd hierin verborgen zit. En hoeveel grootvaders, grootmoeders, ooms, tantes, buurmannen, buurvrouwen, vrienden, vriendinnen, gescheiden papa’s, gescheiden mama’s (en draagmoeders) bij het draaiende houden van de kindercarrousel moeten worden ingeschakeld...

Zonder het voorwenden van druk-druk-druk-excuses redden we het niet meer. Niet alleen omgangsverplichtingen drukken op het alledaagse leven, ook Schiphol-afhalers van vakantiegangers, Schiphol-wegbrengers van vakantievierders, luizenpluizers, huisdierenverzorgers, tegenstanders van Nieuwe Europese Regelgeving, opsporingsbevoegden, leden van sport- en toneelverenigingen, zangkoren en TBR-inspecteurs zijn on the road.

Hebt u wel eens op zaterdag in de grote hal van de Utrechtse Jaarbeurs gekeken, wat daar allemaal congresseert? Het stikt van de belangenbehartigers van buffetjuffrouwen, weduwen van oud-KNIL-militairen, zelfbenoemde toezichthouders, netwerkers, actiecomités, zwaarlijvigheidsconsulenten. En ze vergaderen zich allemaal suf.

We zijn ‘n hevig-geconstipeerd achtbaanland geworden dat zichzelf naar de galemiezen helpt. Verderf en B&B-gekte naderen. Bevordert automatisering het thuiswerken? Maakt de computer kantooruren overbodig? Minder verkeersdrukte door de invoering van conference-calls en tele-vergaderen? Integendeel, iedere werkdagmiddag kruipt, tussen JC-Arena en Vianen, een duizendpoot met bewoners van dorpen tot ver in Limburg. Sociologen zeggen dat mobiliteitsverslaving het gevolg is van ‘dat bepaal ik zelf’-gedrag. Geen land ter wereld waar de arbeidsproductiviteit zo matig is. Op onze strepen staan, ja, dat kunnen we als de beste.

Schrijver: Ton Mantoua, 18 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 4 stemmen 186Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
18 augustus 2019
De laatste drie regels van deze goed te volgen pittige column, zie je dagelijks in de praktijk van het Nederlandse verkeer. De stijgende, akelige ongevallencijfers spreken daarbij voor zich.
Naam:
Nemo
Datum:
18 augustus 2019
Prachtige opsomming van 'noodgedwongen' pendelende overbodigheidsfunctionarissen. Onder het motto 'hoe houden ze mekaar bezig, zelfbenoemde belangenbehartigers van zwaarlijvigheidsconsultatieburo's...kon het niet beter bedenken, Ton!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)