Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

En overigens…

Dapper, besluitvast, rechtlijnig. Een enkele politicus kan met deze drie kloeke krachttermen omschreven worden. Eigenlijk heeft Marianne Thieme haar klassieke Cato-de-Oudere-afsluitingen (‘voorts blijf ik van mening dat we onverwijld een eind moeten maken aan de afschuwelijke dierenindustrie’) nooit nodig gehad. Als resoluut voorvechtster trok ze aandacht, de wereldpers stond voor de stoep en haar Partij voor de Dieren groeide.

Maar de wijze waarop Thieme al zo lang voor onnodig dierenleed opkwam slurpte kracht en ze heeft besloten haar partijgenoten het PvdD-stokje te laten overnemen. Ze maakte, ogenschijnlijk heel abrupt, bekend dat ze de Tweede Kamer volgende week verlaat.

Wat nu, een muppetshow-parlement zonder Thieme-vechtersmentaliteit en zonder Thieme-principes? Bij veel afscheidnemende Kamerleden gaat meestal wat eigenheid verloren, maar deze dame plaatste zich, wat dat betreft, hors concours. Vooral in het begin, als sensationele eenpersoons-nieuwkomer, stond ze er al snel om bekend dat ze zich niet laten paaien met een toegeworpen hondenbrok. Het zijn momenteel niet alleen de Haagse knorrepotten die het afhaken van ‘De Spraakmakende Dame’ toch wel betreuren.

Een a-typische politica-met-sexappeal, dacht ik, telkens als ze in beeld kwam. Vragenuur, algemene beschouwingen, intern overleg, partijbijeenkomst, interview, ze stond pal voor haar PvdD-opvattingen. Maar ja, meestal kon ik niet ontkennen dat ik weinig aandacht besteedde aan haar voorspelbare statements. Staande achter de interruptiemicrofoon moet ze zich bewust zijn geweest van statuur, breekbaarheid, uitstraling. En altijd maakte ze duidelijk: aan het sluiten van compromissen begin ik niet. No sir!

Mevrouw Arib schrijft aan een afscheidstoespraak, gevuld met emotionaliteit. Als Kamervoorzitter moet je je uiteraard verzetten tegen de schijn van partijdigheid. In het geval van deze opmerkelijke dierenpacifiste zal de winnares van de Aletta Jacobsprijs echter een uitzondering maken: ‘en overigens vindt de griffie dat het ontbreken van uw traditionele afsluitend-oproepende woorden vanaf nu in de handelingen buitengewoon gemist zal worden’.

Schrijver: Ton Mantoua, 1 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.5 met 2 stemmen 201Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
1 oktober 2019
...Ondertussen op het Malieveld, een paar dagen later: "En ik beloof u plechtig dat de veestapel niet gehalveerd zal worden!"...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)