Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoop is..

En weer veren we hoopvol van de bank. Een nieuw medicijn ontdekt tegen Alzheimer.
Het zou al op mensen getest zijn, met bemoedigende resultaten.
De eerste bummer volgde al snel. Alleen het verloop van de ziekte zou erdoor vertraagd kunnen worden maar dat moet ook nog afgewacht. In de loop van de komende weken wordt de euforie vervolgens in kleine stapjes de nek omgedraaid.
‘Te vroeg gejuicht rond Alzheimer’
‘Valide test ontbreekt’
‘Controlegroep niet steekhoudend’

Zo gaat het maar door. Bij elke nieuwe mogelijke remedie tegen een enge ziekte wordt het woord ‘doorbraak’ van de daken geschreeuwd. En steeds zijn er goedgelovige zielen die erin trappen en huisarts of zorgverzekering bellen met de vraag of ze ook in aanmerking kunnen komen voor het aanstaande wondermiddel. Waarna blijkt dat de introductie - als die al plaats zal vinden - nog een jaar of 10 op zich zal laten wachten. Hoop is big bussiness, ook voor Antoinette van de Zorg en de Radar. Vasten, periodiek uithongeren is haar boodschap en dan krijg je het allemaal niet. Hetgeen natuurlijk weer tot felle debatten met echte wetenschappers leidt. Dokter Moerman wist het destijds ook zeker met zijn dieet dat later als kwakzalverij werd ontmaskerd.

Ik pleit voor een ban op dit soort ziekmakende berichten. Er wordt vanaf nu gewacht tot het nieuwe panacee is uitgetest, goedgekeurd, in ruime aantallen gefabriceerd en voor een schappelijke, menselijke prijs (want dat is ook nog eens zo wat) in iedere apotheek beschikbaar is.
En anders blijft de chocoladeletterdoos gesloten!

Schrijver: Trawant, 25 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 4 stemmen 199



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 oktober 2019
Fijn te lezen dat ik niet de enige ben die de zogenaamde miraculeuze diëten van Radar Antoinette zat is. Het was een waarlijk grappig programma waarin ze zelf aangaf dat twee totaal tegenstrijdige diëten toch eenzelfde effect zouden hebben.
Beste Antoinette, een dieet betekent dat je anders eet, en als je anders eet dan je gewoon bent, verbrandt je lichaam je eten beter. En dan val je af. En we zijn allemaal te dik. Dus dan is afvallen gezond. En daarom adviseert het voedingscentrum dat je gevarieerd moet eten. Want dat is goed voor je.
Dus stop nu maar met al die extreme diëten, want je zag er afgelopen week niet zo gezond uit op tv. Beetje witjes met nogal ingevallen en rood omrande oogjes. Schiet je niet een beetje door in dat vasten, lieverd? Eet je nog wel goed?
Naam:
Max
Datum:
25 oktober 2019
Zeer juist Trawant. Hoewel het eigen aan de mens is om hoop te (blijven) koesteren, worden we steeds vaker met de neus op feiten gedrukt die als zodanig worden gepresenteerd. Ook de wetenschap ontkomt niet aan fakenews. Het aloude adagium 'publish or perish' vigeert er nog altijd en dwingt zichzelf respecterende instituten tot oneerzame overlevingsstrategieën. Zelfs tot in de hoogste bestuurskamers. Leiden, Utrecht of Eindhoven mogen niet dalen op de ladder van de top 100 universiteiten, op gevaar af dat subsidiekranen worden dichtgedraaid. En achter geruchtmakende archeologische 'vondsten' gaat een miljoenenbusiness schuil.
Al met al een gevaarlijke cocktail die dankzij sociale en andere media makkelijk kan leiden tot fraude, fakenews en science fiction. Juist de officiële pers draagt verantwoordelijkheid en dient zich gereserveerd op te stellen. Dus geen Grootnieuwsshow zonder mitsen en maren. In chocoladeletters (reeds in de winkel) meelaveren op de golven van het grootkapitaal is decadent en dan kunnen sancties in de vorm van megaboetes best effectief zijn. Overigens zonder afbreuk te doen aan onze zeer gewaardeerde persvrijheid. Zo is het (na vandaag) toevallig ook nog eens een keer...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)