Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kunst van het fulmineren

Engelse volksvertegenwoordigers schudden de briljantste verbale nose-punches uit hun mouw. Maar voorlopig vergadert het Britse Lagerhuis niet, in afwachting van de uitgeschreven algemene verkiezingen. Geen beletsel voor Mister Speaker om het zinkende Rule Britannia-schip langs de reling te verlaten; de opmerkelijke John Bercow, vermoedelijk de beste voorzitter die Westminster ooit gehad heeft.

Mijn aandacht werd eveneens gevestigd op twee antieke meubelstukken, de een met de eretitel ‘father of the house’, de ander een ex-mijnwerker. Eerstgenoemde, Kenneth Clarke, nam afscheid, terwijl Labour-recordhouder Dennis Skinner zijn eventuele herverkiezingskandidatuur nog niet aangekondigd heeft.

Skinner wordt ‘het beest van Bolsover’ genoemd. Gewoonlijk voert hij als een getergde leeuw het woord, zijn benarde politieke opponenten met onophoudelijke provocaties aan de schandpaal nagelend. De man is meestal gekleed in een confectiepak van grauwgrijs tweed, terwijl alle andere MP’s een onberispelijk donkerblauw handtailored maatpak dragen.

Twaalf keer werd Skinner al gedurende een etmaal door The Speaker geschorst. Zijn gedenkwaardige botsingen met Betty Boothroyd leken op die van een kleuterjuf die de stouterik wegstuurt. Had Skinner eenmaal de onparlementaire taal gebezigd die hij in gedachten had, dan droop hij af, gedwee en zwijgend.

Nog bekender zijn de actuele sarcasmen die hij de, in toga gehulde, eerbiedwaardige defilébegeleider toebijt, voordat koningin Elisabeth II haar regeringstoespraak begint. Ongepast, maar Skinner’s humor is onderdeel van de Queen’s Speech-traditie geworden; meestal in de trant van: ‘zeg die teef dat ze het kort houdt, want de paardenraces beginnen om drie uur’.

Er wordt gezegd dat Dennis (87) op zijn laatste benen loopt. De dagen zijn voorbij dat hij voortdurend opsprong om extra-spreekrecht te eisen. Iedere Skinner-tirade veroorzaakte gegarandeerd hevig tumult. Hij beheerste de kunst van het fulmineren als de beste.

Helaas, het zij zo, geen QPM’s en geen donder-en-bliksemende Dennis Skinner, in de donkere aanloop naar de kerstdagen.

Schrijver: Ton Mantoua, 3 november 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 175Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)