Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Appelkaneelgebak

De flitsen van een ver eindexamenfuif trekken door m’n hoofd. Ik schrik wakker, we zijn vijf decennia verder. Persoonlijke chronologie dreigt uit te glijden over mijn geheugen. Na die langvervlogen zomer kon een bruiloft in een Limburgs kasteelhotel of een Keulse carnavalszitting mijn gelukzaligheidsgevoel amper verbeteren. Maar sinds enige tijd geeft een invitatie voor een party of receptie mij weer een kick. Ik schaf pochettes aan, bezoek de kapper en ben vroeg aanwezig. Here I am, uw gretig feestnummer, ik dans, hos, wieg en spring mee, let’s start the music.

‘Congratulations, jubilations, celebrations’ zingt Cliff Richard. Deelnemen aan festiviteiten betekent dat je uitbundig wilt benadrukken dat je leeft. Het is een verstandige bestaansreden: de gelegenheid aangrijpen om je onder te dompelen, tussen vrienden & bekenden, in hun high-fives, schouderkloppen & omarmingen, om te gedenken & te herdenken...

Is iedereen familie van elkaar, dan ligt het genuanceerder. Er kan een stroefe sfeer ontstaan zodra men ‘opdraven’ als een morele verplichting opvat. Mensen krijgen, door toevalligheden, een genealogische band, terwijl een vriendenkring doelgerichter ontstaat. Vriendschappen houdt je in ere, maar kunnen ook aan fases gebonden zijn.

Ik was laatst in Wijbosch, een kerkdorp vlakbij Schijndel. Een kroostrijke familie vierde een jubileum met gasten, varierend van twee tot bijna honderd jaar. We proefden van een uitgebreide Brabantse koffietafel, met worstebrood, bockbier, oudeklare, appelkaneelgebak, Mariahoutse boerenjongens, chocoladebollen van de enige echte onovertroffen banketbakker Jan de Groot uit Den Bosch. En er werden ondeugende speeches gehouden, met grappen voor ingewijden. Dat hoort erbij, roasting is modern tv-amusement geworden. Elkaar plagen betekent van elkaar houden, nietwaar.

Het geanimeerd natafelen nam uren in beslag. In de vooravond werd in de nabije herberg een vijfgangendiner geserveerd. De allerjongsten werden balorig, een paar ouderen kregen slaap. Ieder familiefeest laat eb en vloed van gaande en komende generaties zien.

Schrijver: Ton Mantoua, 8 november 2019


Geplaatst in de categorie: familie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 400Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)