Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarin een klein land groot kan zijn

Afgelopen zaterdag fietste ik door de stad Groningen om te kijken wat voor sfeer er was rond de intocht van Sinterklaas. Mij viel op dat het pleit is beslecht. De strijd is gestreden. De laatste arrestaties zijn gedaan, de protestborden voor en tegen kunnen bij het afval.

Kleine kinderen waren bijna allemaal opgemaakt als roetveegpieten. Omdat dit soort discussie altijd in grote steden begint en daar beslist wordt, ga ik ervan uit dat we over tien jaar helemaal niets meer over de kleur van Zwarte Piet horen. Het wordt roetveeg. Klaar. Uit.

Op een enkele eenzame demonstrant na dan.

Dus op naar de nieuwe discussie. Kunnen we Sinterklaas nog laten binnenvaren op een stoomboot of, zoals in Apeldoorn, met een stoomtrein. In het licht van de klimaatcrisis kunnen we onze kleine kinderen echt niet meer opvoeden dat de goede heilige man met één van de meest vervuilende transportmiddelen ons land binnenkomt. Nu is de stoomboot, weet ik, sinds jaar en dag meestal een boot die op diesel vaart, maar toch. Het kan niet meer.

Zie ginds komt geen stoomboot meer, maar een zeilboot of een zacht zoevende elektrische boot. Liedjes kunnen best worden aangepast. Als Piet van een zwarte boeman, die met een roede de stoute kinderen naar een bisschoppelijk paleis in Spanje ontvoert, verandert in een vriendelijke zwarte kluns die het Sinterklaasfeest steeds in het honderd dreigt te laten lopen en dan weer in een lieve roetpiet die voor de grap cadeautjes uitdeelt, ja, dan moet die boot toch ook kunnen worden vervangen?

Of moeten we eerst de discussie van de Partij voor de Dieren voeren – mag Sinterklaas nog wel op een paard?

Lieve Piet kan toch niet op een stoomboot binnenvaren?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 november 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)