Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De EU van Eucalypta

Ik weet het, het is geen fair play tegenover de personen in kwestie. Zie ik ergens een interview of een tweegesprek, dan wil ik de volumeknop nog wel eens experimenteel naar nul draaien. Dan heb ik mezelf wijs gemaakt dat ik een ‘zuiverder’ beeld krijg. De wens om Twan Huys en Frans Timmermans als toevallige pantomimisten tegenover elkaar te zien, had mij in haar greep. Huys, eerste reserve voor iedere media-klus, had zich als Buitenhof-invaller moeten melden en ‘TimmermansEU’ was een uur eerder van de klimaattop in Madrid teruggekeerd.

Huys heeft stevig voor de badkamerspiegel geoefend om de superieure achterdocht-blik van collega Kelder te imiteren, maar zijn zachtei-look raakt hij niet kwijt. En vicevoorzitter TimmernansEU? Die bestaat niet, die is gestolen van de Eucalypta van Jean Dulieu. Een zekere Paulus de Boskabouter heeft klimaatneutrale luchtspiegelingen op tafel gelegd. Zijn groene megalomanie kost ons de komende vijf jaar, schrik niet, minstens duizend miljard euro. U mag eenmaal raden wie er voor de rekening van zijn Time-for-Action-slogan, ‘farm-to-fork’-plannen, Just Transition Fund en Green Deal mag opdraaien. Franske Timmermans balanceert tussen klimaatpaus en klimaatleugenaar. Exorbitant duur, al die mooie voornemens? Timmermans kon zijn ingestudeerde simplisme polyglottisch uitleven, in het Nederlands, in plat-Maastrichts, in het Italiaans, in het Engels, in het Duits, in het Frans, in het Russisch: ‘niks doen is veel duurder’.

Zo lust ik er nog wel een. Er was ooit een Tsjechische filosoof, van wie ik de naam ben vergeten, die de volgende circulaire stelling verdedigde: ‘het grootste probleem met niks doen is dat je in dat geval nooit met je werk gereed bent’.

Nederlandse muziekliefhebbers dachten, bij de presentatie van ‘Our Future is Green’, dat Corrie Konings en Pierre Kartner een nieuwe cd hadden gemaakt. Frau Ursula-Gertrud von der Leyen zag er gedistingeerd uit. Ze misstaat niet op het hoogste euro-niveau, maar Frans Timmermans kan, naarmate hij ouder wordt, doorgaan voor de broer van Vader Abraham of een mislukt duplicaat van Willie Nelson. Ik vind dat hij er zelfs lichtjes-shabby uitziet, maar zijn fans beweren dat deze baard- en timmermansEU doelbewust mikt op een jokkebrokkend populistisch uiterlijk.

Schrijver: Ton Mantoua, 15 december 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 4 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)