Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Niet Gangbare Geheimzinnigheden

De Binnen Aarde

Ziedaar het verschil tussen “m’n vrouw” en ik/mij: als ik zeg dat ik over de Binnen Aarde wil schrijven, dan kaatst er een half beschaamd, half geërgerd ‘nee toch’ naar me terug. Voor mij is dat een teken van hoe in de algemene sociale context van onze maatschappij en in de wandelgangen van het geaccepteerde ‘denken’ over zaken wordt geoordeeld waar een taboe op rust.

Dat is een raar en ongrijpbaar fenomeen, het taboe. Bijna occult te noemen. Voodoo. Winti. Amuletten, konijnenpootjes en bloedende kippen. De onderwereld, het dark web, Vulcanus, Beëlzebub, de Hades.. kortom krachten en machten waar de brave mens liever verre van blijft. Iets voor een enge film of een spookverhaal, maar daar moet het wel bij blijven. Niet iets voor waar de kinderen en bevattelijken bij zijn. Poltergeist, UFO’s, Aliens, ontvoeringen door buitenaardsen, men in black, invasion of the bodysnatchers, Zombies.. afijn u weet waar ik naar verwijs.

Toch flirten mensen er graag mee.
Met dat randgebied van het Kwaad, het Onbekende, het Angstaanjagende, het Onbegrijpelijke, zelfs het Perverse. Het heeft een verknipt soort van aantrekkingskracht.
’t Zal de adrenalinestoot zijn die het verbodene oplevert. Als de injectie heroïne van Sherlock Holmes, het shotje speed van Jules Deelder, of het jointje van Simon Vinkenoog.
Flirten met het verbodene. Breek me de bek niet open.
Een heel gelaagd domein van not done, via allerlei stappen steeds verder in de hel van Dante afgedaald.
Of Milton.
Vlak naast deze verleidelijke, geleidelijke helling, waar het kritische verstand hoe langer hoe verdoofder geraakt, ligt het tot taboe verklaarde onderzoeksveld van de samenzweringen.

Hoewel de hele geschiedenis druipt van de samenzweringen, waarbij kleine groepjes aanslagen beramen (Julius Cesar), of valstrikken zetten, of slinkse complotten bekonkelefoezen om hun tegenstanders uit te schakelen zonder zelf ontdekt te worden, niettemin heeft zich een mindset, een idee gevestigd; is er een kant en klare
formule bedacht (door samenzweerders) om degenen die de onthulling van deze complotten nastreven verdacht te maken.

DE COMPLOTDENKERS.

Heel handig, heel gewiekst. Heel doortrapt.
Met één woord kun je de slopersbal terugslingeren naar degenen die je geheime, waterdicht verzegelde en ingenieus ingerichte ‘Sting’ operatie, dreigen te ondermijnen.
Ja, niet voor niets is ook in de filmwereld dit type verhaal zeer succesvol.
Wag the dog, the Sting, Oceans Eleven, The Good Liar. Noem maar op.
List, bedrog, dubbele list, dubbel bedrog, en zo wordt de crimineel voortdurend listiger, en wordt het vinden van de waarheid navenant lastiger.

Het verhaal van de ‘Inner Earth’, kwam ik zo’n jaar of tien geleden tegen, toen ik me verdiepte in het continent Antarctica en de militaire expeditie voor het stichten van de ‘kolonie’ Neu Schwabien of Neuschwabenland op dat zuidelijkste continent, die de Germanen onder de Führung van Adolf, op 17 December 1938 ondernamen. Ja 81 jaar geleden. Misschien was dit de eerste keer dat ik stuitte op een tot taboe verklaarde gebeurtenis uit onze recente geschiedenis.

Maar goed, zoekt u zelf maar op als het u interesseert. Raak niet te zeer bevangen, want het blijft een duitsere periode met die bruinhemden met hun Borg-achtige collectieve obsessies. De dagen zijn al donker genoeg.

Het gaat om admiraal Richard B. Byrd, een Amerikaanse piloot en expeditieleider, die eerst een soort invasie moest organiseren en aanvoeren tegen een geheimzinnige vijand die zich verschanst had op de Zuidpool. Operation Highjump als ik me niet vergis. (Nee) (December 1946)
Voor mij een fascinerende episode uit ons nabije verleden, waarbij de zeer goed uitgeruste Amerikanen bij lange na niet opgewassen bleken te zijn tegen een formidabele tegenstander. De verslagen hierover zijn nog steeds topgeheim en onder dikke zwarte laklagen weggepoetst.

Edoch later, op 19 Februari 1947, ondernam diezelfde waaghalspiloot die admiraal Richard Byrd was (z’n naam eer aandoend), een vlucht over de NOORD-pool (Arctic) en aldaar vond een zeer mysterieus voorval plaats dat hij in een geheim dagboek optekende (om te voorkomen dat ‘de autoriteiten’ –zijn superieuren van het leger- deze gebeurtenissen aan de toekomst zouden onthouden).

The Inner Earth Meeting…

verhalen voor bij de open haard


Zie ook: https://www.dailymotion.com/video/x3036de

Schrijver: Ton Hettema, 22 december 2019


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.0 met 3 stemmen 81Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 december 2019
https: www.dailymotion.com video x3036de

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)