Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Welkom

Ik heb dus niets met kerst.

Maar toch, op de radio hoorde ik een mooie invulling voor kerst. Eentje waar ik wel mee kan leven of sterker nog, eentje die ik wel graag zou bevorderen. Dus professionele mopperaars zijn gewaarschuwd – hier volgt een positieve boodschap.

Kerst zou je kunnen zien als een feest van welkom.

Een welkom van een kind dat in een kribbe in Bethlehem is geboren. Herders en koningen komen het kindje welkom heten, dat is mooi. Niet, wat mij betreft, omdat een koning zou zijn geboren, maar omdat een kind is geboren.

Het is ook een welkom voor de zomer. Natuurlijk, de winter is net begonnen, maar de dagen lengen alweer, de zon komt elke ochtend net wat eerder op en gaat elke avond net wat later onder. De winter is de voorbode van de lente en de lente een voorbode van de zomer. De winter is dus een welkom voor de komst van nieuwe jonge plantjes en blaadjes, lammetjes in de wei en vogels uit het zuiden. Welkom dus.

En zelfs voor het zuidelijk halfrond kan kerst dienen als welkomfeest. In Australië is regen gevallen in het gebied waar heftige bosbranden rondwaren. Een welkome verkoeling met welkom water.

En het verhaal van de komst van een baby kan ook beter worden gezien: het is het verhaal van de komst van een vreemdeling. Een baby is de uiterste vreemdeling, iemand die een andere taal spreekt, maar geen taal, iemand die zich niet met gebaren verstaanbaar kan maken en iemand die niets begrijpt van de samenleving waarin die is terecht gekomen. Die baby moeten we welkom heten, zoals we ook andere vreemdelingen welkom moeten heten; mensen die een andere taal spreken en andere gewoonten hebben. We kunnen ze buitensluiten, maar dat leidt vroeg of laat tot discriminatie, verkeerd begrijpen, ruzie, vechten en oorlog. Dat is dus nooit verstandig.

In dat licht kunnen we kerst zien als een moment dat ons er aan herinnert ook vreemdelingen welkom te heten. Als ze er zijn, moeten we ze welkom heten en samen rond een grote tafel gaan zitten en elkaar verhalen vertellen.

Over kindjes, vreemdelingen en de komst van de lente...

Schrijver: Jan R. Lønsing, 26 december 2019


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 2 stemmen 331Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)