Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kosmische buitelingen

“All in a dream the loading had begun. Flying Mother Nature's silver seed to a new home in the sun”. (uit After the goldrush. Neil Young).

Heeft u ook wel eens van die momenten. U kijkt mijmerend omhoog naar de sterrenhemel en vraagt zich af: “waar komen wij toch vandaan en waar gaan we heen”. U verliest uzelf in de oneindige aanblik van het heelal en voor een kort moment overvalt u het gevoel een te worden met de kosmos. Opgenomen te worden in het onbeschrijfelijke alles omvattende.

Uw hond trekt u even later uit deze sensatie en zet u, door zijn aards gesnuffel, weer met beide benen op de grond. De mystieke opborrelingen in of buiten uw brein verdwijnen weer even snel als ze gekomen waren. De koffie thuis staat uitnodigend te wachten. De aardse zaken slorpen u weer op.

Maar af en toe denkt u er nog aan. Waar kwam dat gevoel vandaan en waarom bleef dat gevoel niet permanent aanwezig.
Natuurlijk vragen aardse beslommeringen uw aandacht op. U moet naar uw werk. Er moet brood op de plank komen voor vakantie, auto, hypotheek etc. U beseft wel dat u geluk heeft gehad dat u in deze contreien geboren bent. Op vele andere plekken op deze wereld hebben mensen niet de luxe zich bezig te houden met dat soort zaken. Voedsel en overleven komen daar op de eerste plaats. Contempleren en naar de sterrenhemel staren hebben waarschijnlijk geen prioriteit of het moet al een smeekbede voortkomend uit een zekere mate van wanhoop zijn.

Zou het eerder omgeschreven kosmische gevoel wellicht een luxeverschijnsel zijn vraagt u zich opeens af nog half staand met uw gedachten in de derde wereld. Zouden factoren als vrijheid, opvoeding, opleiding, economische omstandigheden en vooral de luxe van veel “vrije” tijd aan de basis staan van deze zielenroerselen. U komt er niet helemaal uit.

Troost u met de gedachte dat u niet de enige bent, grote filosofen hadden hetzelfde probleem.

Volgens Wittgenstein bv. zijn er zaken die niet met onze taal te beschrijven zijn. Begrippen als religie, esthetiek, ethiek en mystiek vallen hieronder. Hij zegt hierover: “Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen”

Zwijgen? Oei. Dat valt nog niet mee voor ons eenvoudige stervelingen.

Geen

Schrijver: Gaffelbaard
21 januari 2020


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 1 stemmen 150Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
21 januari 2020
De vier akkoorden welke zo'n beetje After The Goldrush van Neil Young kunnen ondersteunen, zijn ruim voldoende om in een heldere vriesnacht tegen de maan te blaffen. Of anders op een zwoele zomeravond uren smachtend te mijmeren om al het onzegbare en onbegrijpelijke te verwoorden uit de barokke taalkist en aldus je overdaad aan vrije tijd en encyclopedische kennis te gebruiken om gewone sukkels te verbazen en uit te sluiten met los gestorte en abstracte kaders en begrippen. Maar misschien begrijp ik Gaffelbaard verkeerd. Ik meen weerzin en ironie te proeven. Maar ik ben er niet zeker van. Wel een leesbare column van de dag, vind ik. Overigens ben ik helaas zeer allergisch voor dat piepschuim begrip 'mijmeren' of 'mijmeringen'. Een akelige en zompige duiding van onduidelijke gevoelens en reisverlangens. Laat het weg uit teksten, wat mij betreft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)