Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Droef gelijk

Jaren geleden diende ik op het PvdA-congres een motie in, dat we geen troepen naar Afghanistan moesten sturen. Het was futiel. De motie haalde het niet.

Een congres daarna diende ik opnieuw een wat voorzichtiger motie in met als doel onze troepen terug te trekken. Die werd versterkt overgenomen door het bestuur en haalde het wel. Ik herinner me nog dat Ploumen me feliciteerde met mijn succes.

De belangrijkste reden voor beide moties was, dat ik vreesde dat we de klus in Afghanistan niet zouden afmaken. We zouden te weinig troepen sturen en we zouden ze te snel weer terughalen, waarna de oorlog gewoon weer door zou gaan en de Taliban opnieuw de macht zou grijpen.

Ik heb gelijk gekregen. Een aantal Nederlanders en veel Amerikanen zijn dood. Veel Afghanen zijn dood. Ik heb helaas gelijk gekregen, want uiteindelijk is er niets verbeterd. De oorlog gaat gewoon door en nu trekken de Verenigde Staten zich terug. Ik had graag ongelijk gekregen en graag gezien dat er naast wapens ook voldoende hulp naar Afghanistan was gegaan. Dat mensen zouden zijn geschoold. Dat er handel zou zijn opgebloeid. Dat de corruptie zou zijn aangepakt. Maar niets van dat al.

Zoals ik verwachtte. Soms heb ik liever ongelijk.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 maart 2020


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 5 stemmen 337Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)