Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oud Is Dor Hout

Straks quarantaine voor zestig plus landgenoten. Plus provocerende discussies over kwetsbare ouderen. Want ja, deze zijn eigenlijk ‘dor hout’. Nog even en oud worden is helemaal niet leuk, meldt schrijfster Saskia Noort in een recente column. In de natuur wordt dor hout gekapt. Dus als het verwoestende virus deze oudjes doodt, dan is dat erg. Maar wel de natuur. Alles voor de toekomst. Dus oeverloze gepraat over ouderen die levenslang werkten en verzorgden? Niet nodig. De oudjes hebben ‘hun tijd gehad’. Advertenties en beloften over ‘genieten’ na pensioen? Onzin, dat onderstreept te nadrukkelijk, dat recht bestaat op een kalme periode van ouder worden.

Wie zijn die ‘kwetsbare ouderen’? Zijn dat sterk gerimpelde, kromgebogen, vaak mompelende besjes, die straks asociaal zich moeten blijven distantiëren. Of de krasse knarren in de categorie babyboomers. Hoe dan ook: vanachter dubbelglas of via televisie mogen zij zich vooral koest houden. En horen, dat het dagelijkse meedogenloze ritueel over beddengebrek op de IC’s in ziekenhuizen zich langzaam wijzigt in lagere cijfers. Daardoor kan reguliere zorg weer ‘opgestart’ worden. Deze afvlakking ontstaat wellicht door goedbedoeld weigeren of ‘ompraten’ van oudere corona-patiënten met ‘onderliggend lijden’. Slachtoffers die geen of weinig kans maken de intensive care te overleven.

Berichten in de media over huisartsen die belrondjes deden met oudere patiënten zijn inmiddels verstomd. Gebeurt dat niet meer? Mogelijk vinden achter de schermen vormen van selectie plaats over kansrijk en minder kansrijk het virus te overleven bij besmetting. Neen, dan vroeger. Toen bestonden nog bejaardenhuizen met krappe kamers, een kookplaatje, bad- en toiletruimte en de woonkamer met een seniorenbed. Niet comfortabel, maar alleen was je niet echt. In de conversatiezalen traden koren, clowns en predikanten op. Nu wonen ouderen vooral alleen. Zo lang mogelijk thuis wonen, luidde het mantra van de overheid.

Inclusief het eenzaamheidsvirus - volgens onze vorst oplosbaar - gaan de ouderen mogelijk binnenkort thuis in quarantaine. De versoepeling van de corona-maatregelen in stapjes gaat in deze groep in mini stapjes, zo stel ik mij voor. Nu al lopen ouderen schichtig door straten en buurtwinkels. Op pleinen en winkelboulevards worden zij achterdochtig bekeken. Van geweld is gelukkig geen sprake. Wel zijn onsympathieke opmerkingen soms niet van de lucht. Bij voorbeeld: of die oudjes met alle geweld in de openbare ruimte onze lucht moeten inademen. En gaat dat volgens rare types, diep doorgedacht, niet ook van onze belastingcenten? Op weg naar het einde, is zo het eind zoek, denk ik op sombere momenten.

Schrijver: Freek Berglust
7 mei 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 5 stemmen 272Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)