Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het Punt

In de gloriedagen van Geert Wilders hoorde ik mensen in de linkse hoek vaak tegen elkaar zeggen dat Wilders wel een punt had. Wat dat punt dan precies was, werd er nooit bij gezegd en dat was de reden, waarom ik daar naar ben gaan zoeken. Had Wilders eigenlijk wel een punt?

Nu lees ik dat Orban van Hongarije geen discussies van de liberalen wilde winnen, maar verkiezingen van de liberalen wilde winnen. Dat deed mij direct denken aan Trump versus Clinton. Clinton dacht dat als ze de betere argumenten zou hebben, de verkiezingen zou winnen. Zij probeerde de verkiezingen te winnen door discussies te winnen. Dat lukte beide niet.

In de eerste plaats vraagt een discussie twee deelnemers. Trump deed geen enkele moeite om te discussiëren: hij twitterde meningen en als hij er hard op werd aangevallen, bedoelde hij wat anders en viel hij bij voorkeur de aanvallers aan op hetzelfde punt. Zou hij de informatie aan kiezers manipuleren? Misschien, maar Clinton deed dat ook.

En dan ging Clinton in de verdediging. Die verdediging weerlegde Trump nooit, hij zei alleen wellus, of iets wat op hetzelfde neer kwam. Trump probeerde alleen zijn eigen kiezers vast te houden door te zwaaien met vlaggen, te wijzen op de corruptie bij de tegenstander en de communistische sympathieën van de niet in de Verenigde Staten geboren Obama – waarbij Trump overigens tegelijk trots meldde dat zijn familie uit Duitsland kwam. En dat hij een succesvol zakenman was die met niets was begonnen – nou ja, met de miljoenen van zijn vader, maar dat hij toch succesvol zakenman was, nou ja - failliet gegaan, maar hij had de kosten vooral op concurrenten en zakenpartners laten neerdalen en dat was toch zeker een succes?

Sociaaldemocraten, zei Bart Tromp eens, zijn liberalen die het menen. Dat maakt het voor mensen die het niet menen makkelijk om de aanval te openen. Een sociaaldemocraat moet aan normen voldoen en zijn tegenstanders niet.

Zou dat dan, denk ik ineens, het lang gezochte punt van Wilders zijn?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 mei 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 3 stemmen 92Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)