Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

D66: maak geen onderlinge ruzies over je lijsttrekker.

Vast staat in de landelijke politiek dat een politieke partij geen onderlinge ruzies moet uitvechten. De voorbeelden zijn talloos: vanuit een ver verleden naar de huidige tijd.

Ik herinner de jongere lezer aan het echec van het CDA toen de voortreffelijke Premier Lubbers zijn lijsttrekker Brinkman heel hard liet vallen. En het CDA kwam er een tijd lang niet aan te pas.
Recentelijk rolden de drie DENK-Tweede Kamerleden over het Haagse Binnenhof: weg zetels in de peilingen.
Door de strapatsen van 50PLUS waren binnen twee weken tijd 10 zetels als sneeuw onder de lentezon verdampt.

Daarom waarschuw ik als buitenstaander D66: maak geen ruzie en laat je voor de hand liggende lijsttrekker niet vallen.
D66 is gezegend met een veelbelovende fractieleider die bijna alles goed doet.
Toegegeven: zijn eerste woorden ten overstaan van de media waren nogal ingestudeerd, maar ga er maar aan staan om op zo jonge leeftijd op korte termijn de door de wol geverfde Pechtold te moeten vervangen. En vervolgens werd zijn wat ingestudeerde optreden belachelijk gemaakt door ervaren grappenmakers als Jeroen Pauw, Johan Derksen en Youp van het Hek, die een jonge politicus de tijd niet gunden om in vorm te komen.

Maar Jetten kwam snel terug met deskundig optreden zowel in de Tweede Kamer als in de media. Deskundig en met gedurfde voorstellen waarbij hij niet schroomt weinig populaire standpunten in te nemen. Hij durft zich te keren tegen populistische opvattingen die bij PVV en SP opspelen maar in verkiezingstijd ook bij CDA en VVD.
Dat hij onlangs nog een lans brak voor slachtoffers van homohaat heeft ook indruk gemaakt door zijn kwetsbare opstelling.

Ervaringsfeit is dat D66 verkiezingen verliest als men regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen. Aan dat nare lot zal Jatten ook niet ontsnappen maar met zijn mediagenieke optreden kan hij de electorale ramp binnen de perken houden.
Het enige gevaar dat dreigt is van binnenuit. En prompt komen er 13 dames opduiken die een vrouwelijke lijsttrekker willen.

Daarom denk ik dat de dames

Elene Walgenbach – raadslid Rotterdam, Elise Moeskops – afdelingsvoorzitter Amsterdam, Elise van Zeeland – voorzitter Els Borst Netwerk, Fonda Sahla – gemeenteraadslid Den Haag, Jasmijn Touw – afdelingsvoorzitter Leiden, Jony Ferket – fractievoorzitter Utrecht, Jorien Migchielsen gemeenteraadslid Eindhoven, Kiki Hagen – wethouder De Ronde Venen, Lusanne Bouwmans – gemeenteraadslid Nijmegen, Marlou Jenneskens – Statenlid Limburg, Racquel Garcia Hermida-van der Walle – regiovoorzitter Fryslân, Sonja Paauw – fractievoorzitter Zwolle en Wieke Paulusma – gemeenteraadslid Groningen

er goed aan doen te pleiten voor vrouwelijke ministers en een vrouwelijke minister-president (zou geweldig zijn) maar dat wel onder leiding van de huidige fractieleider en beoogd lijsttrekker Rob Jetten.

Schrijver: Dagschrijver, 30 mei 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4.4 met 5 stemmen 94Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
30 mei 2020
Misschien kan Alexandra van Huffelen (Financiën) onze eerste vrouwelijke premier worden voor D66?!
Lijkt me wel een talent!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)