Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Femke moet hangen

Afgelopen week keek ik eens terug naar het terugtreden van Rob Bats als burgemeester uit Haren.

Voor de inwoners van de toenmalige gemeente Haren was het niet nodig. Maar hij trad terug.

Voor de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Haren was het niet nodig. Maar hij trad terug.

De raad had vooraf besloten om niet in meerderheid hun burgemeester te steunen, nee, ze had besloten de burgemeester raadsbreed te steunen. Net als Femke Halsema was ook Rob Bats in de media veroordeeld en net als Halsema trad Bats niet terug in de week na het incident: rellen in het dorp door inadequaat optreden van de politie.

‘We waren volkomen verrast,’ zei Halsema en dat zouden net zo goed de woorden van Rob Bats geweest kunnen zijn. En net als Halsema had Rob Bats vertrouwd op de informatie van de politie. Er was echter een klein mankementje. De belofte van de politie dat er voldoende ME achter de hand was, dat klopte niet. Ja, het was voldoende, maar pas na drieënhalf uur rellen in de immer rustige gemeente Haren. In haar 200-jarige geschiedenis was er slechts éénmaal een rel van enige omvang. En die ene keer faalde de politie gigantisch.

Dus de korpschef van de politie trad niet terug, maar de burgemeester, omdat de burgemeester verantwoordelijk was. Hij had zeker wel wat fout gedaan, maar niet op de avond zelf. Toen had hij alles gedaan wat hij kon en dat was verdraaid weinig, omdat hij nu eenmaal geen middelen had. Geen ME, geen steun van de burgemeester van Groningen. Hij had alleen agent Pluvius, maar ook die kwam pas om half één ’s nachts.

Agent Pluvius? Het schijnt een vakterm te zijn van de politie. Misschien heb je brandweerman Pluvius en agent Pluvius – dat weet ik niet. Maar het is niet meer en niet minder dan harde regen. Dat ontmoedigt relschoppers meestal wel en het dooft branden ook. Maar ook agent Pluvius kwam pas nadat de straten van de binnenstad van Haren bedekt waren met een laag glas van kapotgeslagen winkelruiten en alles wat verder maar kapot kon.

Als dan de inwoners de burgemeester vertrouwen en de gemeenteraad de burgemeester vertrouwen, waarom stapt hij dan nog op? Voor veel mensen in Haren is het een raadsel. Is hij weggezonden door de Commissaris van de Koningin (toen nog)? Is hij door Job Cohen, de voorzitter van de commissie die het rapport schreef weggestuurd? Dat laatste is wel heel onwaarschijnlijk, hoewel hij wel streng was. Misschien vond hij wel dat er iets moest gebeuren. Dat kan ik me voorstellen. Maar dan nog. Waarom stapte de man op?

Ik ben geneigd te geloven dat hij zelf vond dat hij tekort schoot. En ook dat is waar. Sommige mensen zijn gewoon heel erg integer. Misschien is dat in dit geval zo.

Terugkijkend op de geschiedenis van Haren, denk ik dat het toch jammer is dat hij niet bleef. Ik zeg niet dat de gemeente dan nog wel had bestaan – dat is niet te voorspellen en ik denk dat ook hij uiteindelijk ervoor gekozen zou hebben Haren op te laten gaan in de gemeente Groningen, maar het had misschien met meer rust gegaan. Met meer waardigheid.

Hoewel ook dat niet is te zeggen.

Moet Halsema dan ook maar opstappen? Het verhaal van Rob Bats laat zien dat het allemaal niet te zeggen valt. Er is natuurlijk wel een verschil. Rob Bats had voor het eerst van zijn leven met landelijke media te maken. Femke is ermee opgegroeid. Rob Bats had voor de tweede maal met een politieke crisis te maken, Femke is ermee opgegroeid.

Van mij mag ze blijven.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 juni 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 116Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
12 juni 2020
Is dat even schrikken die titel. Toch uiteindelijk besloten toch maar even te lezen. Gelukkig mag ze van u blijven. Maar de vergelijking met Bats is de vergelijking van een leeuw met een muis. Trouwens Bats is een VVD'er en misschien wist hij al dat Haren zou opgaan in de gemeente Groningen en werd hij door de VVD leiding ingeseind. Van hè joh stap nu sjiek op en we hebben binnenkort een burgemeestersfunctie klaar liggen in Steenwijkerland. Het blijven wel VVD'ers natuurlijk.
Naam:
Bjarne Gosse
Datum:
11 juni 2020
Mevrouw Halsema heeft de verantwoordelijkheid voor de inschattingsfout van de veiligheidsdriehoek op zich genomen en daarmee de gemeenteraad weten te overtuigen. Fijn voor Amsterdam, mijn woonplaats, dat ze als burgemeester mag blijven en dat ze van haar "fouten" gaat leren. Met veel elan zou ik het niet willen noemen, maar moedig dat zij zich staande houdt.
Naam:
Marja Raadt
Datum:
11 juni 2020
Email:
marjaraadthotmail.com
Gelukkig kreeg Halsema rugdekking van een groot aantal burgemeesters in het land, die vinden dat we de positie van de burgemeester niet nodeloos moeten politiseren.
Het is niet ondenkbaar dat bepaalde mannen in de samenleving moeite hebben met het feit dat de GroenLinkse vrouw Femke de scepter zwaait in Amsterdam. Tot nu toe met veel elan, ondanks de voortdurende pogingen haar neer te halen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)