Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kroonprins Willem: eenzaam en alleen

We schrijven 11 juni 1879

Kroonprins Willem overlijdt. 39 jaar jong. Als vrijgezel. In Parijs. Hij is zijn allesoverheersende vader ontvlucht.

Wat had Willem graag een officiële verbintenis aangegaan met de lieftallige Mattie van Limburg Stirum.

Vanaf zijn jeugd was de kleine Willem moeilijk te sturen geweest. Opvoeders noemden de prins beslist niet dom maar wel lui en geneigd tot opstandigheid, stijfhoofdigheid. Maar hij luisterde wel naar zijn geliefde moeder Koningin Sofie, die niet scheidde van haar man Willem III maar geen spoor van liefde ervoer in haar huwelijk, dat op grote fysieke afstand stand hield. Koningin Sofie besteedde veel tijd aan zijn broertje Alexander die na de vroegtijdige dood van Maurits – slechts 6 jaar geworden - haar eerste zorg was met zijn kwetsbare geestelijke en lichamelijke conditie.

In 1855 en 1856 mocht de jonge kroonprins boottochten maken die hem brachten naar Malta, en Madeira en Drontheim en IJsland. De prins genoot.

Hij vestigde zich gedurende een kleine 2 jaar als student in Leiden, waar zijn belangstelling meer uitging naar alcoholische versnaperingen en erotische avontuurtjes dan naar de juridische wetenschappen. De wijze koningin Sofie had hem daar wekelijks bezocht en naar zijn lieve moeder wilde hij nog wel luisteren.

5 september 1858 werd hij meerderjarig. Hij leidde in Den Haag het leven van een bon vivant zonder zich te matigen. Een huwelijk zou hem kunnen temmen… Maar een klik met een huwbare grootvorstin aan het hof van Tsaar Alexander II in St. Petersburg kwam niet tot stand.

In 1860 reisde de prins naar Parijs: hij vond het er prachtig. Hij was en bleef de bon vivant, waardoor een relatie met het Engelse koningshuis of het Deense koningshuis niet tot stand kwam.

Toch wordt de prins in 1870 formeel tot opperbevelhebber benoemd. Maar zijn gedrag in Parijs veranderde daar niet door: hij bleef er speelschulden maken.

Dan als bij toverslag verandert het leven van de prins: hij wordt verliefd op Anna Mathilde, gravin van Limburg Stirum van Warmond. Ze verloven zich met elkaar in het geheim. Een liefde waaraan hij bleef vasthouden en waarvoor hij streed bij de ouders van Mathilde en bij zijn vader de koning. Anna Mathilde: een meisje dat schitterde door haar gaven van hoofd en hart in ieder gezelschap.
Maar de koning buldert in paleis het Loo: “Jamais! Jamais!” Deze strijd vervreemdde de koning en de kroonprins, de vader en de zoon totaal van elkaar. In een tijd waarin de toestemming van de koning voor zo’n huwelijk onontbeerlijk was.

Eind 1876 kiest de prins voor ballingschap in Parijs, waar hij de verbitterde bloemen buiten zet. De Parijse boulevardbladen floreren.
In 1877 keert hij even terug om bij het overlijden te zijn van zijn moeder Koningin Sofie die hij beminde. 20 juni wordt haar gebalsemde lichaam bijgezet in de grafkelder van Delft. Willem en Alexander dalen de kelder in, Koning Willem III vertrekt. Een verzoening vond niet plaats.

De 61-jarige koning hertrouwt begin 1879 met de 20-jarige Emma van Waldeck-Pyrmont. Willem laat niets van zich zien of horen.

Met de door zielenpijn getormenteerde kroonprins gaat het in Parijs allengs minder. Zijn kamerdienaar Donker doet wat hij kan, ontbiedt ook Willems jongere broer Alexander naar Parijs maar zij staan machteloos bij het ziekbed dat zijn doodsbed zal worden. 11 juni 1979 overlijdt Willem: ‘Neerlands hoop”…

Het gebalsemde lichaam arriveert 21 juni in Den Haag, maar de koning blijft op het Loo.
25 juni vindt de bijzetting plaats in de opnieuw geopende grafkelder. De nieuwe kroonprins laat een een fraai bloemstuk op de kist leggen met een grote letter S van hun moeder Sofie.
De prins daalt af naar beneden de grafkelder in; zijn vader verlaat de kerk schielijk. Daar rust Willem nu naast zijn Moeder Sofie. Ad vitam aeternam.

Schrijver: M. Feith, 14 juni 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 3 stemmen 85



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)