Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kroonprins Alexander sterft zoals hij geleefd heeft: troosteloos geïsoleerd.

We schrijven zaterdag 21 juni 1884.

Kroonprins Alexander, enig overgebleven zoon van Koning Willem III en Koningin Sofie, sterft 33 jaar jong in Den Haag in zijn paleisje aan de Kneuterdijk.

Zijn broertje Maurits was als 6-jarig knaapje vóór zijn geboorte gestorven. Zijn ongelukkige moeder Koningin Sofie, die hij zo deerlijk miste, is in 1877 overleden. Zijn broer kroonprins Willem heeft in zijn bijzijn in Parijs in 1879 de geest gegeven.
En zijn vader, de stugge Willem III, komt niet naar het sterfbed van zijn zoon en kroonprins. Hij verblijft in Duitsland bij zijn nieuwe gezin.

Uit de lijkschouwing blijkt dat zijn korset dat hij moet dragen om een redelijk figuur te slaan in zijn uniform hem wel eens de das kan hebben omgedaan. Het lijk wordt - zoals gebruikelijk bij de Oranjes - gebalsemd.

Pas 15 juli arriveert Willem III met zijn jonge gade Emma in paleis Noordeinde. De kist wordt nu gesloten met de portretten van Moeder Sofie en broer Willem naar de dode toegekeerd.
17 juli arriveren de vele gasten om de ongelukkige prins uitgeleide te doen. Kanonschoten en treurmuziek begeleiden de prins op zijn laatste tocht.

De hoogbejaarde hofprediker Van Koetsveld weet het raak te zeggen: “Arme prins, die nooit uit de rouw over uwe doden hebt kunnen opheffen tot de blijmoedigheid der levenden”. Want hoe vaak heeft de prins de sombere grafkelder niet laten openen om dicht bij zijn moeder en grote broer te kunnen zijn…
En toen de kist van Alexander in de duistere diepte verdween, stond zijn vader op en verliet ijlings de kerk. Hij had nog andere verplichtingen die dag.

De totale nalatenschap van Alexander verviel aan de koning. Hij sluisde de rijke bezittingen door naar zijn oogappeltje Wilhelmina: nu kroonprinses.

---

Naschrift: zal onze huidige koning Willem-Alexander – die als familieman én als historicus goed weet wat gespeeld heeft in de 19e eeuw - met een duidelijke bedoeling zijn naam gekozen hebben? Willem IV zou erg voor de hand gelegen hebben, maar hij koos daar niet voor…

Schrijver: M. Feith, 23 juni 2020


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.5 met 4 stemmen 112



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)