Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stervensbegeleiding?

Door de Telegraaflezers is onlangs een brief van Hans Reinders uit Rotterdam tot 'brief van de dag' gekozen.
In zijn brief geeft de 85-jarige Reinders aan nog volop in het leven te staan. Hij zou het jammer vinden als hij door toedoen van Pia Dijkstra met haar wet 'Voltooid leven' zou worden geëlimineerd omdat hij de 70 is gepasseerd. Hij meent dat Dijkstra, die inmiddels zijn organen ook reeds als staatseigendom aan de overheid heeft verkwanseld, beter nieuwslezeres bij het NOS Journaal had kunnen blijven. Dan was zij minder gevaarlijk voor de senioren en haar landgenoten in het algemeen geweest.

Deze brief zegt iets over de heer Hans Reinders, over de Telegraaflezers die deze brief als brief van de dag kozen en over de Telegraafredactie die deze brief niet alleen toelaat maar er ook nog de kop: ‘Mijn organen aan de staat verpatst’ boven zet.

Wat de organen betreft: voor zover ik het weet heeft een initiatief van Pia Dijkstra ervoor gezorgd dat zwaar zieke mensen die een orgaan zeer hard nodig hebben, nu makkelijker door een (overleden) landgenoot geholpen kunnen worden. Maar het staat een ieder volledig vrij om ‘nee’ tegen donorschap te zeggen door het nee-hokje op een daartoe bestemd formulier in te vullen: op papier of digitaal.
De visie van de heer Reinders lijkt me niet adequaat.

Dat de Telegraafredactie hieraan medewerking verleent acht ik een misse daad, die valt te verklaren uit de afkeer van de Telegraaf van links-liberale partijen als Groen Links en D66. De sluwe politiek commentator Wouter de Winther is een exponent van de populistische gevoelens binnen deze club, die ook in de rubriek 'Brief van de dag' ruim baan krijgen.

Het wetsvoorstel ’Voltooid leven’ van Pia Dijkstra bevat 10 pagina’s. Haar toelichting 45 pagina’s. Twee heel zorgvuldig opgezette werkstukken waaraan de 85-jarige heer Reinders uit Rotterdam geen recht doet. Als het wetsvoorstel is aangenomen, dan is hulp bij zelfdoding door andere hulpverleners dan artsen niet langer strafbaar. Er hoeft geen medische oorzaak aan het euthanasieverzoek ten grondslag te liggen.
Voor mensen die lijden aan het leven zou deze wet een mogelijkheid bieden waardig te sterven.
Het voorstel raakt dus in het geheel niet aan de situatie van de heer Reinders die nog volop geniet van zijn leven en mag blijven genieten tot hij - op zijn minst - zo oud is als Methusalem.

Pia legt een grens bij 75 jaar: ik vind dat uit het oogpunt van zelfbeschikking die grens niet gelegd hoeft te worden.

De publicist Johan Jansen van Galen heeft kritiek op Dijkstra omdat hij de door haar geïntroduceerde figuur van ‘stervensbegeleider’ niet zo ziet zitten. Hij pleit voor ‘de pil van Drion’, die voor draagkrachtige mensen, die de routes op de digitale snelweg weten te vinden, voorhanden is. Hij vindt dat D66 zich moet opstellen als kampioen van de autonomie van het individu.

De kritiek van Jansen van Galen snijdt zakelijker hout dan die van Reinders.

Schrijver: Arthur de Kromme, 28 juli 2020


Geplaatst in de categorie: moraal

4.8 met 5 stemmen 537Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan Bontje
Datum:
28 juli 2020
Schitterende column. Ik vind de Telegraafmethode zo afschuwelijk!
Tegengas geven dus, zoveel en zo vaak als het kan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)