Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Uw contacten zijn onze zorg

‘Bel ons niet, wij bellen u’. Sommige gemeentelijke gezondheidsdiensten zijn op dit plan-B overgeschakeld. Je hoort de gekste verhalen, er wordt opgeschaald en er wordt afgeschaald, omdat nog niet opgeleid personeel met duimen draait of onjuiste informatie geeft. Er worden honderden nieuwe full time equivalents toegezegd. Franse en Italiaanse zorgmedewerkers krijgen aanzienlijke salarisverhogingen en verbeterd materiaal...

Mijn huistelefoon gaat. ‘Goedemorgen, u spreekt met de afdeling Bron & Contact; heeft u last van coronaverschijnselen?’ Ik: ‘nee, niet dat ik weet, mevrouw’. De GGD-er: ‘u bent geselecteerd voor deze individuele check omdat u tot de risicoleeftijdscategorie behoort. Iemand in uw omgeving heeft u bij zijn recente contacten genoemd, dus u vormt een match’.

Ik wist waar ze op doelde. In de achtertuin van mijn buren werd, een paar zwoele avonden geleden, een feest gehouden. Ik keek even om een hoekje en werd meteen uitgenodigd om een pilsje mee te drinken. Beter een goede buur dan een verre vriend, tenslotte. Ik deed mee aan de moderne begroeting, het gebruik van de elleboog, want ik ken de herkomst van het handenschudden: heel lang geleden liet je daarmee zien dat je geen handwapen bij je had.

Zo kwam ik zijdelings in aanraking met een facet van de huidige aanpak: uw contacten zijn onze zorg, maar intensief onderzoek is ondoenlijk. Er gaan soms twee of drie dagen voorbij dat ik enkele plichtmatige woorden wissel met de Aldicaissière bij wie ik wat boodschapjes afreken. Ze heeft een naambordje op haar jasschort; dus ik zal beter opletten.

De zwakke plek in de pandemiebestrijding zit momenteel bij de GGD’s. Die zijn gewend om door te verwijzen en op de kosten te letten. Zolang alles overzichtelijk blijft, kunnen ze het aan. Anders moet er mooi weer worden gespeeld.

Jesse Klaver, met zijn blote voeten, nog gezien? En wat vonden we van die minister voor medische zorg? Ik zag deze robuuste VVD-mevrouw voor het eerst in actie. Mark en Hugo hadden Van Ark aangewezen om de moties van de oppositie van de hand te wijzen. Het werd vervelend, ze raadde dit af, ze raadde dat af.

Schrijver: Ton Mantoua
14 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 3 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)