Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het jaar van de muilkorf

Veel kookprogramma’s bekeken, in een poging om covid-19 voor even uit mijn gedachten te zetten. Want er is sprake van verzadiging, ondanks ongerust- en onzekerheid. We zijn comateus gemaakt door overgeregisseerde persconferenties. Nergens ter wereld laat een bevolking zich zo bevoogdend en patriarchaal toespreken als de onze: het kabinet is niet vertoornd, maar wel teleurgesteld als u zich onvoldoende aan de voorschriften houdt: ‘met z’n allen moet het lukken om het C-virus terug te dringen; ik reken op u’.

Degenen voor wie deze woorden het meest bedoeld waren, zullen ze het slechtst gehoord hebben. Jongeren, uitgaanspubliek, tussen Bloemendaal-Noord en Zandvoort-Zuid stonden ze toeterend en bier drinkend in de file; waar waren de opsporingsambtenaren, de handhavers, de verkeersregelaars? Bij de zuiderburen sprak waarnemend madame Vermes in haar mondkapje-Vlaams: ‘blijf op uw kot en doe niet zot’. Eén keer, dat vonden de Belgen genoeg.
Misschien wordt ons van alles voorgelogen, misschien moeten de aimabele burgemeester van Nijmegen en Jaap van Dissel werkelijk vrezen voor aanklachten en gerechtelijke procedures, wegens manipulatie van gegevens.

En hoe zit het met de ChristenUnie? De steile confessionelen zwijgen in deze tijden die om mededogen vragen. Van Schouten-Segers-Slob horen we niets, zo blij zijn ze dat ze mogen regeren. Het heeft zelfs CU-voorman Gert-Jan Segers, persoonlijk beschermheilige van Carola Schouten, vergevingsgezind gemaakt: ‘ze paste de gemeenschappelijkheidsfilosofie van de kibboets toe en liet zich onbevlekt ontvangen...’.

En gaat de complete Amsterdamse horeca op slot? Krijgt de voortvarende Annabel Nanninga (Forum) gelijk met haar uitspraak: ‘onze regering kondigt een bron- en contactsysteem af, na raadpleging van opiniepeiler Maurice de Hondt, Motivaction en het Instituut voor Massapsychologie en twee dagen later blijkt dat ‘de fantastisch functionerende GGD’s’ eerst tot eind volgende maand moeten inventariseren.

Er resten nog luttele augustusdagen, dan keert de R terug en gaan we op weg naar ‘en route’ van het Jaar van de Muilkorf. Onrust overvalt mij meestal, in deze tijd van het jaar. Het is niet mijn favoriete seizoen. Op regeringsniveau worden rampscenario’s uitgedokterd: moet Defensie alvast worden ingeschakeld, om noodrantsoenen uit te delen onder een bevolking die zou kunnen paniqueren?

Schrijver: Ton Mantoua
23 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 5 stemmen 154Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)