Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Amerikaanse burgeroorlog

Zou de Verenigde Staten in een burgeroorlog terecht kunnen komen? Ik hou niet van apocalyptische voorspellingen, maar toen ik het Trump-congres zag, begon ik toch in die termen te denken.

Tot mijn schrik. Want ik wil dat niet. Maar als ik een president zie die zelf deels verantwoordelijk is voor het organiseren van verkiezingen, die roept dat de verkiezingsuitslag door de Democraten vervalst gaat worden, dan krijg ik toch een raar gevoel. Als ik een president zie die zegt dat hij staat voor law and order, dan moet ik toch denken aan al die andere dictators die de macht grepen om te voorkomen dat het land in chaos zou verzinken. Potentaten die in naam van de orde de wet opzij zetten. Als ik een president zie die burgers complimenten geeft als ze met geladen wapens demonstranten in hun tuin staan op te wachten, uit angst dat ze worden aangevallen, dan wordt het koud om mijn hart.

De Verenigde Staten beschikt langzamerhand over veel burgers die wapens hebben en training hebben gevolgd om die wapens te gebruiken. Tot nu toe hebben vooral zelfmoordenaars, mentaal gestoorden, zware criminelen en de zenuwachtige politie gebruik gemaakt van wapens, maar met deze president ga je je toch zorgen maken of niet ook doodsbenauwde burgers naar de wapens gaan grijpen om in naam van veiligheid op elkaar te gaan schieten. Voor de wet en de orde worden wet en orde vernietigd en voor de democratie wordt de democratie, of wat er nog van over is, vermoord.

Met Wilders hebben we ons mini-trumpje die minder Marokkanen wil. Hij is een lievertje en hij staat tenminste voor de rechter, want ook hij moet zich verantwoorden tegenover de wet. De president van de Verenigde Staten laat niet zien dat hij veel respect voor de wet heeft. Of voor orde.

Maar ondertussen belooft Donald Trump wel de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog tegen de onderdrukten van de Verenigde Staten in naam van de wet en orde. Hij moet namelijk opnieuw gekozen worden. Anders moet hij de gevangenis in.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 131Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 augustus 2020
Het Wilde Westen is iets veranderd, de schietgrage, waanzinnige cowboys dragen nu allemaal automatische wapens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)