Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bewust blind

Vandaag interviewde ik een oud politicus voor een boek dat ik volgend jaar hoop te publiceren. Dat leverde voor mij een nieuwe fraaie uitdrukking op: bewust blind.

Iemand is bewust blind als hij iets moet vinden, in de politiek gebruikelijk, wat hij of zij niet vindt. De meeste politici durven dat niet toe te geven. Zij worden dan bewust blind.

Ze gaan dan zaken roepen die niet kloppen. Zo werd de SP en het CDA van de Provinciale Staten van Groningen na de verkiezingen in 2015, volgens deze geïnterviewde mijnheer, bewust blind. De eerste partij was tijdens de verkiezingen tegen een herindeling als burgers dat niet wilden en de tweede partij was tegen een herindeling als het niet van onderop ging. Dat lijkt op elkaar, maar voor ingewijden zit het verschil tussen een partij die naar burgers luistert en een partij die naar de colleges van B&W van gemeenten luistert.
De eerste moest dus luisteren naar de uitslag van het referendum in 2014 waar 75% van de inwoners zich tegen de herindeling met Groningen uitsprak en de tweede moest luisteren naar het college van Haren dat zich ook tegen de herindeling met Groningen uitsprak. Dus die partijen, die gezellig samen in het college zaten, konden de herindeling eenvoudig tegenhouden.

Maar ze deden het niet. Om een voor mij onduidelijke reden werden ze bewust blind. Ik moet nog met de bewuste actoren praten en ben benieuwd of ze zichzelf ook bewust blind vonden en in hoeverre ze dat toegeven. Maar beide partijen waren ineens voor een herindeling van Haren. Aanvankelijk moest Haren dat zelf beslissen, maar toen de raad van Haren in de zomer van 2016 het verkeerde besluit nam, greep de provincie onder leiding van een CDA-gedeputeerde in. Goedschiks of kwaadschiks moest en zou Haren het eens worden met wat de provincie vond.

Ik ben dus heel erg benieuwd wat de vertegenwoordigers van die partijen mij gaan vertellen. Als ze met mij willen praten.

Wordt vervolgd.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 10 september 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 3 stemmen 106Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)