Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een bijster moeilijke vraag

Dat de volgende vraag voor sommige mensen moeilijk te beantwoorden is, dat is pas erg. Het is niet zozeer erg dat sommige mensen er niet uitkomen, maar vooral tekenend dat iets wat bij alle voorgaande verkiezingen logisch is, dit keer niet logisch is.

Natuurlijk is het voor mensen die direct getroffen zijn door corona meestal wel duidelijk. Natuurlijk kies je niet voor vier jaar corona. Maar veel mensen, waaronder ik, twijfelen. De vraag is: stel als je het kon bepalen – wat wil je liever: dat corona nog vier jaar door de economieën en ziekenhuizen van de wereld rondwaart of dat we nog vier jaar blijven zitten met president Trump.

De uitweg van de slimmerik die zegt, nou, ik kies voor corona, want we hebben volgend jaar het medicijn – die telt niet. Nee, de eerlijke vraag is: nog vier jaar corona zonder medicijn of vier jaar Donald Trump voor wie de wereld geen medicijn heeft. Ik weet het niet. Ik koos met moeite voor vier jaar corona, Trump is erger.

Trump is vier jaar minder klimaatcrisisbestrijding – vier jaar meer gevechten in de steden tussen blank en zwart – vier jaar meer chaos in de VS – vier jaar langer verzwakking van de NATO en alle goede banden die de VS heeft en vier jaar meer ruimte voor China en Rusland, Hongarije en Bulgarije, alle dictators ter wereld die de democratie willen ondergraven.

Dat is, opgeteld, waarschijnlijk erger dan vier jaar corona – ook al zal ik eerder zelf doodgaan aan corona dan aan de gevolgen van Donald Trump.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 6 stemmen 177Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
4 oktober 2020
Prima Jan, ik snap het. Blijft de vraag of je een onmogelijke vraag wel zou willen beantwoorden. Dat schept m.i. verwarring omdat de vergelijking al gauw mank gaat. Ik zou met gemak een scenario kunnen bedenken waarbij 4 jaar corona zonder medicijn rampzaliger zou zijn voor de mensheid dan 4 jaar Trump. Het mag duidelijk zijn dat jij bijna niets erger vindt dan nog eens 4 jaren Trump.
Het zou me trouwens niet verwonderen als ie herkozen wordt. Het zijn m.i. redelijk vrije verkiezingen in de VS dus het volk krijgt wat het wil. Democratie noemen ze dat geloof ik.
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
4 oktober 2020
Het nuttige van de vraagstelling is niet zozeer het antwoord, maar de moeite die je ervaart bij het beantwoorden van de vraag. Ik kan mij niet herinneren dat er een president was, één enkele man, die ik zou willen ruilen voor vier jaar pandemie. Dat ik het een onmogelijke vraag vond, dàt vond ik een schok.

Nu heb ik het toch uitgelegd. Sorry.
Naam:
Bet Weter
Datum:
3 oktober 2020
Ja Jan ik kan wel kiezen tussen een appel en een peer. Ze liggen voor mij op tafel en laten niet veel aan de verbeelding over. Ik kies voor de peer als het geen stoofpeer is tenminste.
Bij jouw dilemma laat je echter alles aan de verbeelding over. Het mag duidelijk zijn dat je Trump niet zo ziet zitten maar je weet niet wat 4 jaar extra Trump oplevert net zoals je niet weet wat 4 jaar extra Corona oplevert. Het lijkt mij daarom dan ook een vrij nutteloze vraagstelling.
Om dat beeld wat duidelijker te maken zou ik je de volgende vraag willen stellen: Hoeveel coronadoden is het je precies waard als Trump niet wordt herkozen?
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
3 oktober 2020
@bet weter: jij mag het ook zeggen. En bovendien - ik kan ook kiezen tussen appels en peren. Jij niet?
Naam:
Bet Weter
Datum:
3 oktober 2020
Appels en peren zou ik zeggen. Maar gelukkig mag jij niet het niet bepalen.
Naam:
A. Steios
Datum:
2 oktober 2020
Wat een moeilijk dilemma, Jan: moeten kiezen tussen de duivel en Beëlzebub.
Jij kiest voor het algemeen belang boven je eigen belang en dat vind ik klasse!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)