Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Overpeinzing bij de dood van Diego

De dood van Maradona betekende veel voor vele Argentijnen. Diego bezorgde de Argentijnen in een ver verleden de wereldtitel mede door met zijn hand te scoren - de VAR bestond nog niet maar God al wel - en door een fantastische dribbel over meer dan de helft van het veld.
De dood van Maradona betekende veel voor vele Napolitanen. Diego bezorgde de Napolitanen meerdere landtitels door prachtige doelpunten en fraaie voorzetten.

Zijn leven tijdens en na zijn actieve voetbalcarrière was niet voorbeeldig. Drank, drugs, seks en rock en roll sleepten Maradona, die nauwelijks een privéleven had als bewierookte vedette, naar de rand van de afgrond. Als trainer van het nationale elftal was hij een waggelende parodie op coaches die het niet van vakkennis moeten hebben maar van opbeurende praatjes die geen gaatjes in de vijandelijke veste slaan.

Na zijn onvermijdelijke overlijden op relatief jonge leeftijd is hij opnieuw op het schild geheven. In Argentinië, in Napels. Maar tot mijn verbazing ook op de Nederlandse velden, waar de spelers in de ijzige kou in de stadions met 0 toeschouwers één minuut stilte in acht moesten nemen.

Waarom zoveel aandacht voor personen van wie de levenswandel nauwelijks voorbeeldig is te noemen, zeker niet voor jonge beoefenaars van de voetbalsport waarvan het belang toch al in geen relatie staat tot maatschappelijk relevante zaken: oplossing van mondiale problemen als honger, armoede en klimaatverslechtering.

Schrijver: Arthur de Kromme, 1 december 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 5 stemmen 455Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
1 december 2020
In tijden van nood liggen de goden voor het oprapen blijkbaar.
De VAR is een ander verhaal. Aanvankelijk dacht ik dat het er “eerlijker” op zou worden. Nu twijfel ik daar sterk aan. Beelden herhaaldelijk in slow motion afspelen geven niet altijd een goede indruk van de ernst van een overtreding. Buitenspel beoordelen op de cm is ook met de VAR een onmogelijke opgave denk ik. Toch wordt het gedaan. Ook wordt de druk op scheidsrechters verhoogd. Wat als ik de VAR niet volg……
Stel bovendien dat de VAR er al geweest was toen “de hand van God” zijn werk deed. Dan had Maradona op zijn minst een gele kaart gehad. Of de omstreden goal in WK-finale 1966 tussen Engeland en Duitsland. Stel je voor dan hadden de Duitsers misschien toch gewonnen. Deze schitterende anekdotes waren met de VAR een vroegtijdige dood gestorven. Af en toe een foutje houdt de romantiek in leven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)