Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Beperkten

In Nederland worden heel veel producten voor onze beperkte medemens gemaakt en dat is maar goed ook. We mogen niet gehandicapt zeggen, want de medemens is beperkt. Dankzij deze producten kunnen veel meer mensen meedoen aan de samenleving.
Zo worden er producten gemaakt voor mensen die niet vijftig kilometer per uur kunnen lopen. Ja, sterker, de apparaten die bij miljoenen voor hen zijn gemaakt, kunnen makkelijk honderd kilometer per uur! Er zijn zelfs regels om de maximum snelheid te begrenzen!

Er worden ook leeshulpen gemaakt. Zo zijn er schermen voor computers en wordt er heel veel papier gebruikt om boeken of geprinte stapeltjes papier met een nietje vast te maken. Beperkte mensen kunnen dan de afgedrukte tekst lezen. Er is zelfs een groep die daar moeite mee heeft en die wordt geholpen met glazen die de tekst vergroten of verkleinen, precies zoals de beperkte mens dat het liefste heeft.

Beperkte mensen worden ook overal geholpen door andere mensen. Zo zijn er mensen in elektriciteitscentrales, kilometers van de huizen van onze beperkte medemensen, via lange draden energie leveren die de beperkte mens kan gebruiken voor het vereenvoudigen van allerlei werkzaamheden, zoals de was, het stofzuigen of het koel maken van een speciale kast waar de beperkte medemens allerlei producten bewaart die hij of zij zelf niet op de juiste lage temperatuur kan krijgen.

Er zijn ook enkele heel simpele hulpstukken die de beperkte medemens helpen bij het lopen, we noemen het schoenen, of bij het zich warmen, dat noemen we kleding.

We mogen, als beperkten onder elkaar, ons prijzen met een samenleving die het allemaal zo makkelijk voor ons maakt.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 december 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 8 stemmen 148Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
3 december 2020
Vandaag 3 december Internationale Dag van Mensen met een Beperking:
wat een toepasselijk én geestig stukje, Jan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)