Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

ONGEKEND ONRECHT vraagt vergelding

Ontroering overviel mij bij het aanhoren van de bikkelharde conclusies van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag eergisteren. Zo keihard op rij gezet bleken de soms absurde antwoorden, kronkel redeneringen en bizarre emoties van politici en topambtenaren tijdens de verhoren, een terechte vlijmscherpe beoordeling te krijgen. Waarom ik nogal geraakt werd? Blijkbaar kan ik- zoals velen- erg slecht tegen onrecht, dat maar ongestraft voortduurt. Niks bijzonders.

Soms heeft onrecht zonder gevolgen op mij een bijna fysieke uitwerking. Dan wil ik luid gaan roepen tegen het scherm. En hoor ik mij mompelen over vergelding, wraak en straffen. Ouderwets en moreel wellicht zeer incorrect. Maar als het godvergeten onrecht zo lang op alle niveaus voort denderde, zoals in de Toeslagen Affaire, dan krijg ik deze foute primitieve gevoelens slecht weggedrukt.

Dat lukt beter als ik verzuip in alle commentaren en televisiebeelden over ‘het gesprek aangaan’ om sneller te gaan compenseren van de vele slachtoffers van dit ‘ongekend onrecht’. Natuurlijk moet dit na de rapportage voorop staan. Onmiddellijk daarna blijft het ook bij mij nog lang onrustig bij de conclusie van de commissie, dat ‘de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden’ en het- in mijn woorden- hopeloze gemanipuleer om dossiers, stukken, en informatie te vertragen, te onthouden of weg te lakken.

Dit gevoegd bij de beelden van verantwoordelijke politici die soms stamelend hun onvermogen etaleerden om de juiste informatie te krijgen en er vervolgens mee in actie te komen, dat roept om een vorm van vergelding. Ook ambtelijk zijn onverteerbare zaken gepasseerd. Tussen directeuren-generaal en directeuren en hun ondergeschikten en de betrokken bewindslieden moet meer zijn gewisseld dan nu werd voorgesteld. De vraag rijst of straffen van de schuldigen een van de juiste antwoorden is. Het rapport en de harde televisiebeelden van de verhoren lijken dit te rechtvaardigen.

Mijn achterneef kreeg een berisping en een aantekening in zijn personeelsdossier omdat hij vaker dan gemiddeld een kwartier te laat op zijn werk kwam. Ik bedoel, hoe gek kan het in het gewone leven gaan indien je een fout maakt of een vergissing. De hele beerput van de Toeslagen Affaire toont zovele onrechtvaardigheden, dat een vorm van vergelding in de rede ligt. Dat kan politiek zijn of op wellicht een ander vlak. Op zijn minst dat aspect eens nader onderzoeken, lijkt mij. Wel mag dat eventuele ‘straffen’ proportioneel zijn. Dat dan weer wel in dit gruwelijke dossier. Om niet in het zelfde 'ravijn' te storten als beleidsmakers hebben gedaan.

Schrijver: Karel Jong, 19 december 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 8 stemmen 488



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
7 januari 2021
Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de rol van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). "Na een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden komt het OM niet tot een strafrechtelijke verdenking." Aldus vandaag 7 januari 2021 het bericht. Kern: ambtenaren deden het niet voor eigen gewin. Maar binnen wettelijk kader. Ook gesteund door uitspraken door de Raad van State. Respect voor de loop van het recht. Maar toch blijft het (bij mij) beetje knagen, dat de top ook op deze manier geheel schadevrij verder kan. Het leed van burgers is in dit dossier wel heel erg groot.
Naam:
Karel Jong
Datum:
20 december 2020
Dank voor het commentaar. Inderdaad, hopelijk gaan de komende verkiezingen zaken veranderen. Mag ook wel om tal van redenen. Waaronder Corona, politieke opfrissing en de akelige Toeslagen Affaire. Prettige feestdagen wens ik u, J.de Groot. Moedig Voorwaarts toch maar.
Naam:
J.de Groot
Datum:
19 december 2020
Glashelder geschreven,
toen had men oogkleppen voor, nu mondkapjes op,
kies ik toch graag voor de laatste.
Gelukkig zijn er snel verkiezingen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)