Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Minder politieke partijen aub

Bij de Kiesraad hebben zich 89 partijen gemeld: meer dan de kiezer lief is.
Uiteindelijk zullen er ongeveer 25 aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gaan meedoen: meer dan de kiezer lief is.

In het huidige parlement tellen we ongeveer 18 partijen of afsplitsingen of afsplitsingen van afsplitsingen.
Lastig, tijdrovend, kostbaar. Let maar eens op het corona-debat op 5 januari: een eindeloze rij van Kamerleden die het allemaal heel anders en veel beter zouden hebben gedaan dan onze minister van Volksgezondheid De Jonge, die voor het kabinetsbeleid gedurende meer dan 10 lange vruchteloze debaturen de klappen moet opvangen. Van uiterst links tot uiterst rechts grijpen de partijtjes de kans om zich te profileren.

Hoe hier paal en perk aan te stellen?
Is er een grondwetswijziging voor nodig of een verandering in de kieswet of kan een eenvoudige kamer-reglements-wijziging hier verandering in brengen?
Mijn idee is dat er een zeer geringe kiesdrempel van 2 of 3 procent van de stemmen voldoende is om te specifieke partijen te beletten in de Kamer de vlotte gang van zaken te komen ontregelen.
Voor afsplitsingen zou moeten gelden dat die tenminste 2 of 3 Kamerleden betreffen. Dat er ruimte blijft voor serieuze dissidenten lijkt me op zich niet verkeerd bij de huidige fractiediscipline.
Splitst men zich als eenling af: dan de Kamer uit en de wachtregeling in.

Net zo als bij de absurde 2 Europese vergaderplaatsen (natuurlijk: één in Brussel) zal mijn oplossing het wel niet halen: waarom makkelijk doen als het ook ingewikkeld kan?

Schrijver: Arthur de Kromme, 5 januari 2021


Geplaatst in de categorie: politiek

4.8 met 4 stemmen 436Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
5 januari 2021
Ik ben het hier volledig mee eens. Eindeloze debatten, met onvermijdbare herhalingen, waarin iedereen zijn zegje wil doen, leiden tot tijdverspilling van vaak reeds drukbezette bewindslieden. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor debat maar een striktere regelgeving m.b.t. de duur zou op zijn plaats zijn. Het zal inderdaad niet meevallen om dit voor elkaar te krijgen. Bij 18 partijen in het parlement ligt het voor de hand dat er een zeer grote overlap bij de inhoud van partijprogramma´s zal zijn. Een beetje inschikken zou al kunnen leiden tot een sterke afname van het aantal partijen. Ook zou men kunnen overwegen het aantal kamervragen via regelgeving drastisch te beperken. Het aantal kamervragen is de laatste jaren schrikbarend toegenomen. Een kamerlid leest iets in het nieuws en hup er is weer een vraag geboren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)