Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jinek bij Jinek

Gisteravond naar “Jinek” en daardoor onvermijdelijk ook naar Jinek gekeken. Natuurlijk werd er flink aandacht besteed aan het opstappen van Lodewijk Asscher. De ongeneeslijk zieke Melissa werd daardoor voor de tweede keer afgebeld. Je moet weten waar je prioriteiten liggen.

Een tafel vol PvdA prominenten mocht zijn zegje doen. Niet 5 of 10 minuten maar minstens 3 kwartier in mijn beleving. Het leek wel één lang PvdA verkiezingsspotje. Vooral Gerdi Verbeet zat duidelijk gevangen in haar beleving hoe onrechtvaardig het allemaal was en hoe goed de PvdA zich hier opstelde. Steeds werd er door haar op gewezen dat de andere partijen maar niets van zich lieten horen. Wouter de Winther mocht aanschuiven om een beetje tegengas te geven.

Ik vond de bijdrage van Hans Spekman goed. Hij komt op mij over als een sociaal betrokken man die het partijbelang niet direct op de voorgrond zette. Voor hem hoeft het kabinet ook niet te vallen in deze roerige tijden. Een verfrissende opstelling.

Bij Ronald Plasterk ben ik achteraf vaak kwijt wat hij nou eigenlijk gezegd heeft. Hij komt op mij regelmatig over als de spreekwoordelijke “verstrooide professor”. Eigenlijk is het ook geen echte PvdA-er meer gezien zijn columns in de Telegraaf. Die columns, veelal over de klimaatproblematiek, kan ik over het algemeen behoorlijk waarderen trouwens. Prima dat die man voorlopig de politiek heeft verlaten. In het wetenschappelijk onderzoek komen zijn kwaliteiten beter tot zijn recht vermoed ik.

Je kan van alles verzinnen waarom Lodewijk Asscher juist op dit moment is opgestapt. Van enig politiek opportunisme is wel sprake m.i. Hij was gewoon blijven zitten denk ik als hem vanuit zijn eigen partij geen dolk in de rug was gestoten. Daar schijnen ze een patent op te hebben bij deze partij.

En nu maar op zoek naar een opvolger. Het zal me benieuwen. Frans Timmermans? Welnee. Die wil alleen als hij er zeker van is als ie minister-president wordt. Weer een tweede plek zou te veel van het goede zijn voor de beste man.

Ik hoop echt dat deze affaire, die ook nog leidt tot het opstappen van het kabinet, geen negatieve invloed heeft op de maatregelen die getroffen moeten worden om de gedupeerden in de toeslagaffaire zo snel mogelijk te compenseren.

Wie dan als opvolger? Pieter Omtzigt of Renske Leijten lijken mij geschikte kandidaten. Of zijn die niet van de PvdA?

Schrijver: Gaffelbaard
15 januari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 97Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 januari 2021
Puike titel. Ben blij dat ik haar op de voorgrond tredende boobies niet meer kan ontvangen.
Naam:
Gaffelbaard
Datum:
15 januari 2021
Intussen is het kabinet afgetreden en minister Wiebes opgestapt. Dit verandert inderdaad niet veel aan de zaak. De Tweede Kamer heeft in zijn controlerende taak ook behoorlijk tekortgeschoten en dit blijft wel wat onderbelicht vind ik ook. Het is een langdurig conflict mede ontstaan door misschien ietwat te rigide wetgeving en wellicht iets te fanatieke ambtenaren. Dat dit zolang niet werd onderkend is te bestempelen als een grove systeemfout m.i. Natuurlijk werd er fraude gepleegd maar het systeem moet in de praktijk nooit zo werken dat “collateral damage” dan maar op de koop wordt toegenomen. Zoals je zegt heeft het aanwijzen van schuldigen niet veel zin. Iedereen kan naar iedereen gaan wijzen in deze kwestie maar daar schiet niemand iets mee op. Ik hoop dat de les geleerd is en dat het in de toekomst zich niet meer op zo´n grote schaal zal voordoen.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
15 januari 2021
Het door jou al aangekondigde aftreden van het kabinet heeft volgens mij geen zin als het handelen c.q. het niet handelen van de Tweede Kamer in de overwegingen niet worden betrokken.
Het aanwijzen van 'schuldigen' heeft in dit geval weinig zin. Staatsrechtelijk is dit aftreden niet gelukkig: er wordt geen verantwoording afgelegd aan het parlement, dat overigens in mijn visie zelf hoofdrolspeler is.
Het aftreden helpt de gedupeerde slachtoffers niet. Help de slachtoffers zo concreet mogelijk in het hier en nu.

En maak een diepe analyse van hoe dit drama in een rechtstaat kon geschieden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)