Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rutte: de Messi van de Nederlands politiek

Wat me allerminst bevalt is dat het zoet en het zuur in deze corona-crisis ongelijk verdeeld zijn.

Soms begrijp ik het, hoe oneerlijk het ook is. Webbedrijven en grootgrutters doen het uitstekend, terwijl horecamensen en kappers interen. Ze maken het niet meer goed: een overgeslagen maaltijd en een achterwege gelaten knipbeurt zijn voorgoed passé.

Waar ik het niet begrijp is het politieke speelveld.

Waarom krijgt Mark Rutte het zoet (40 zetels voor de VVD in de peilingen) en Hugo de Jonge het zuur (door zijn eigen partij is het vloerkleed onder zijn design schoenen weggetrokken; CDA nu op 12 zetels).

Strikt logisch zou zijn dat beide hoofdverantwoordelijken in deze crisis gelijkelijk beloond of afgestraft zouden worden door de kiezers.

Beiden krijgen ook evenveel spreektijd bij de persconferenties. Zou het dan alleen komen door de twee solo optredens van de premier vanuit het Torentje die Rutte zo veel winst opleveren? Daarbij geholpen in tweede instantie door de gladiolen die op pannendeksels roffelden...

Of komt het doordat Rutte in meer debatten van verschillende aard in de Tweede Kamer meer dan De Jonge de kop van Jut is van zowel (uiterst) links - ik denk aan het gelijkhebberige snauwen van SP en PvdD en GL - en van (uiterst) rechts: het onsamenhangende gewauwel van Van Haga en Baudet en het rituele geschetter van het langst zittende Kamerlid Wilders.

De doorsnee kijker is positief ingesteld en wil dat gehakketak niet horen en zien: ze blijven pal achter de leider van het land staan.

Goed beschouwend kan je denken dat Rutte meer dan wie dan ook afgestraft zou moeten worden voor 10 jaar beleid van bezuinigen op de gezondheidszorg, van het opdoeken van de Sociale Werkplaatsen, van het initiëren en voort laten bestaan van de Toeslagenaffaire en ga zo maar een tijdje door. Nare politieke situaties waar De Jonge part noch deel aan heeft.

Wie het weet mag het me uitleggen!

Zou De Jonge nog op een lijst staan van een voor mij acceptabele partij - ik houd niet zo van religieuze partijen -, dan zou ik overwegen om op hem te stemmen. Hij komt alleszins redelijk over, geeft op allerlei vragen keurig antwoord, kent zijn zaken, heeft een positieve levensinstelling, beschikt over gevoel voor humor ('hamsteren met Irma'), zet zich 100% in: een vakman.

Misschien moeten we accepteren dat veel op deze wereld ongelijk en soms onredelijk verdeeld is. De armoedzaaier om de hoek die nauwelijks rondkomt en Messi die per uur € 18.200 beurt.

Mark Rutte kan je qua gepeilde stemmen de Messi van de Nederlands politiek noemen.

Schrijver: Arthur de Kromme, 2 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 7 stemmen aantal keer bekeken 497

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Bet Weter, 4 jaar geleden
Je hebt gelijk Karel dat er niet echt sprake is van een “Volkspartij”. De naam doet er waarschijnlijk bij de VVD inderdaad niet toe. Bij het CDA de C toch wel een beetje denk ik. Neemt niet weg dat ondanks de tweedeling tussen bofkontjes en pechvogels, hetgeen ik niet zou durven ontkennen, gewoon een groot gedeelte van het volk behoorlijk tevreden schijnt te zijn met de VVD ondanks alle plussen en minnen. Verder ben ik het redelijk met je eens. Rutte is een begaafd (behendig) spreker. Hij schijnt het altijd goed op een rijtje te hebben in zijn bovenkamer om zijn beoogde doel te bereiken.
Karel Jong, 4 jaar geleden
Neen, heer of vrouw Betweter, hier is in mijn waarneming niet echt sprake van een 'Volkspartij'. Kiezers kiezen niet op een deel van een partijnaam. De glorieuze peilingen voor de VVD gaan niet direct over inhoud en visie. Maar veel meer over verbeelding en naamsbekendheid. De persco's van onze Mark bieden al een jaar lang een ongekend platform. En zijn behendig taalgebruik (hoewel slijtage, open deuren en dooddoeners vaker hierin optreden) zorgt voor het beeld van de attente en sussende leider. Niet zozeer dat 'zijn' algemene beleid zo goed is en was. Bovendien kiest de VVD in het partijprogramma voor nogal linksige items.
Het CDA klungelt met lijsttrekkers-gedoe. En de new kid on the block Hoekstra oogt representatief. Maar komt (op mij) niet direct over als een bezield en charismatisch partijleider.
De corona-ellende maakt voor mij duidelijk dat het roer wel om mag in Nederland. Dat mogelijk een deel van Nederland zelf vindt dat zij het 'prima' hebben, betekent nog niet dat de samenleving in balans is. Daar is de scherpere tweedeling tussen bofkontjes en pechvogels volgens mij te diep voor.
Bet Weter, 4 jaar geleden
40 zetels in de peiling is ongeveer een kwart van de kiezers. Driekwart stemt dus op een andere partij. Waarom heeft de VVD toch zo´n fors aandeel? Ik vermoed dat een grote groep mensen, nog veel meer dan een kwart, het meer dan prima heeft in Nederland. Het gezegde “Never change a winning team” zal hier waarschijnlijk aan ten grondslag liggen. Dat het CDA hiervan nauwelijks de vruchten plukt is, zoals je zelf ook al aangeeft, een zekere weerstand om op de C van christelijk te stemmen. Het christelijk gedachtegoed is steeds minder in onze maatschappij verankerd. De VVD heeft in zijn naamgeving hier geen last van. Een volkspartij en ook nog eens voor vrijheid en democratie. Mooier kan het toch niet. Wellicht is mijn opvatting iets te simpel maar een kleine kern van waarheid zit er wel in denk ik. Misschien moet het CDA veranderen in DA. Maar ja dan krijgen ze waarschijnlijk het stempel van een drogistenpartij te zijn.
Karel Jong, 4 jaar geleden
Neen heer Arthur- met dank voor uw gewaardeerde balletjes opgooien- Rutte is zeker geen Messi. Hij is wel erg behendig in ontwijken van blessures, onze Mark. Maar qua geld is hij niks vergeleken met die Messi. Hij doet gewoon, erg gewoon. Op de fiets met een appel naar de Koning. Ik ben geen politieke analist, maar zoals in mijn stukje Beroerd Leiderschap vermeld, wil het volk graag dat in tijden van crisis de leider angsten wegneemt en dan willen wij doorgaans ons vastklampen aan de zichtbare leider. Rutte verstaat- zo het lijkt- daarbij de kunst van het manipuleren. Een fijne schoonzoon, die bij problemen in deze crisis rap naar onze Hugo verwijst. Nog los van de soms akelige resultaten van zijn tien jaar beleid in diverse coalities.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)