Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Erben

Erben Wennemars in winterstand is een gevaar voor de volksgezondheid. Reeds na luttele optredens op tv, waarin hij onophoudelijk zeurt, zanikt, zuigt en zeikt over een mogelijke Elfstedentocht, stijgt de oversterfte onder kijkers. Her en der zet men de nagels in designmeubelen, laten snijtanden los van het knarsen, stijgt de bloeddruk en wordt er in de huiselijke kring bij de minste irritatie op los getimmerd.

Erben Wennemars is de personificatie van de schaatsterreur die ons land teistert. Op het moment dat het kwik omlaag kwakt, kwekt Erben de ganse dag over de schoonheid van het doelloos zo hard mogelijk op twee ijzers over bevroren water glijden. Het is zijn leven, meer heeft hij niet. Enkel het weerbericht. Boeken, muziek, schilderkunst? Nou ja een middeleeuws winterlandschapje wil er nog weleens ingaan, de rest is bijzaak.

Het gaat bij de Wennemarsen aan tafel het gehele jaar over niets anders dan de analyse van weerpluimen, Noordpool vortexen, 1045 PH hogedrukgebieden, Russische beren en Siberische minima.

“Pap, ik had vandaag een Goed voor rek..’
‘Nou jongen, vertel dan maar eens, hoeveel is 2 min 10.’
‘…Dat is onder nul , dan kan het niet zegt juf’
Jawel sufferd, dat kan wel. Dat is min 8, dus 8 graden vorst , 4 cm aangroei.. Zo leer je pas rekenen!..
En nou dooreten, morgen 15 kilometer bosloop, we moeten er klaar voor zijn!

Tijdens de zomermaanden trekt Erben zich depressief terug in zijn schaatsschuurtje alwaar hij zijn noren onophoudelijk in en uit het vet haalt, zeemleren lappen in kruizen naait en eindeloos alle opnamen van de Tocht tijdens horrorwinters bekijkt.

Pandemie of niet, Erben Wennemars schrikt er niet voor terug om als een kleuter met een twee dagenbaardje in huilen uit te barsten als hij zijn zin niet dreigt te krijgen. Erben heeft geen boodschap aan meneer Wiebe van het Elfstedenbestuur, die de hele waanzin al in november luid en duidelijk aan flarden blies. Maar Erben verstaat geen ‘neen’. Het kan, het moet, het zal.

En nu slaat maandag de dooi onbarmhartig toe.
Het gaat warm water regenen Erben, de gaten vallen in de Bonkevaart. Er is geen slag meer op te maken, het is voorbij. Zelfs Piet Paulusma het Friese vorstorakel zegt het: DOOI! Erben… DOOI!!!

Eindelijk kunnen de flutredacties van Jinek en Op1 weer naar andere lichtgewichten op zoek.
Tenzij koning winter… Heer bewaar ons!

Schrijver: Trawant
14 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 6 stemmen 183Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Frsns Borst
Datum:
18 februari 2021
Nou uzelf nerveus laten maken bent u toch echt zelf bij en verantwoordelijk voor. Als u iemamd niet trekt zet je het uit.

Een 11 stedentocht komt er nooit nooit nooit meer Daar is het klimaat te ver voor verziekt. Ze zijn niet voor niets bezig met HAARP Geo engenering (sproeien van chemicalien om synthetische wolken te creëren met 8 zware gifstoffen erin volgens Universiteiten in de VS..).

En ik ben er van overtuigd dat u zich vergist in zijn intellect. ADHD heeft ie en is overenthousiast. Ik vind het een zeer aardige knul al is het een en al schaatspraat. Daar wordt ie dan ook voor betaald is het niet? Dan kan hij moeilijk over de Russische revolutie of zo gaan zitten uitweiden.

Nee dat verhaal is over.
Naam:
mohair
Datum:
15 februari 2021
Heerlijk dit.
Naam:
Karel Jong
Datum:
15 februari 2021
Leuke en terechte schets van nerveus makend profiel van Wennemars. Op zwakke momenten neig ik naar dweilen gooien als hij op beeldscherm verschijnt of door radiogolven toetert. Geen kwaad mens. Maar wel heel erg TE.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 februari 2021
Een zeer scherpe karakterschets van de hyperenergieke schaatsfanaticus Erben. Buitengewoon kolderiek. Mijn buik schudde van het lachen. Erben kan het beter net als Maarten van der Weijden gaan zwemmen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)