Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Robert

Er is dus een Robert Ten Brink-imitator ontdekt die nog beter schijnt te zijn dan de echte Robert ten Brink. Zo kraait de PR afdeling van het RTL programma ‘de TV kantine’. Alsof één Robert ten Brink al niet erg genoeg is. Robert, met zijn gespeeld empathische oogopslag en donkerbruine stemgeluid, fijn geslepen in jarenlange ploetertochten door de krochten van liefdesverdriet en relationele ellende. De man is zo goed, dat Robert zich naar eigen zeggen ‘s ochtends voor de spiegel afvraagt of hij het zelf wel is. Een verstandige en veelzeggende vraag. Ook zijn vrouw schijnt de imitatie boven de ware te verkiezen.

Robert die ook wel ‘Dokter Love’ genoemd wordt en met zijn jaarlijkse kerstaflevering zorg draagt voor de juiste portie vals eindejaars sentiment.
Dokter Love! Je zal maar op het eind van je leven in een necrologie worden herinnerd als commercieel tv-presentator die geliefden in caravans lokte, tranen trok en doekoe uitdeelde in quasi-liefdadige loterijen, waarvan de organisatoren zo ruim meedelen dat het voor hen niet loont om zelf loten aan te schaffen. Altijd prijs immers.
Alles voorgeprogrammeerd, glad gesneden en in scene gezet…

Maar de vraag is wat er ten grondslag ligt aan die niet te stillen behoefte aan imitaties van bekende Nederlanders in het vederlichte genre. Types geselecteerd op een gebrek aan inhoudelijk soortelijk gewicht, die naarmate ze minder te vertellen hebben uitbundiger en vaker worden gepersifleerd.
Wordt er iets aan hun existentie toegevoegd?
Wat hebben we aan een tweede Joling, nog een ‘Orgel Joke’… Hun nietszeggendheid wordt uitvergroot ten bate van onze behoefte aan gelijkwaardigheid. Zie je wel, het zijn ook stumpers net als wij… Zou dat het zijn?

Dat verklaart waarom ook het nadoen van leden van onze monarchie zoveel hilariteit oogst.
Lucky TV en Willy, hoe leuk ook, dienen hetzelfde doel.
Waarbij de uitdossing van Najib Amhali, waarin hij onze troonopvolgster te kijk zette, laatst zorgde voor orkanen van plezier en een verontwaardigde roddelpers.
Het arme meisje ongetwijfeld ontroostbaar achterlatend, vol wraakgevoelens die alleen gecompenseerd worden door haar jaarlijkse inkomen van meer dan een miljoen, belangeloos geschonken door haar grinnikende volk.

We zijn een land van mentale middeleeuwers met sneakers, skinny jeans en Zuid-As-pakken, die joelend voor de guillotine of het schavot zouden staan als de volkswoede daar, in plaats van op Twitter, gebotvierd kon worden.
We willen vermaakt en gerustgesteld worden, en een beetje huilen.
Gelukkig hebben we daar nu twéé Roberts ten Brink voor!

Schrijver: Trawant, 18 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 3 stemmen 206Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)