Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Corona-beleid en draagvlak.

Het is voor het kabinet Rutte III niet makkelijk regeren in corona-tijd. Bij iedere maatregel kan je vraagtekens plaatsen. Geen enkele maatregel bevalt alle individuen en alle groeperingen in de samenleving.

Ik zie hierbij af van groeperingen die niets van feiten willen weten: ze zijn onbereikbaar voor een fatsoenlijke uitwisseling van standpunten. En soms blijken ze minder Engel-achtig met hun economische activiteiten in heden en verleden…

Bovendien kan je als kabinet nog zo veel beslissen als je goed dunkt: het uitgestippelde beleid moet ook nog uitgevoerd worden en bij de uitvoering worden missers gemaakt. Vaak ook omdat de problematiek (te) ingewikkeld is geworden door te veel verfijning in de wetgeving of door tegenwerking van betrokkenen.
Als je na een debat in de Tweede Kamer het aantal moties telt dat aangenomen is en die dus vaak in wetgeving en beleid moeten worden omgezet, begrijp je dat dit een meer is om in te verdrinken.
Voorbeelden van een te complexe wetgeving zijn de toeslagenaffaire (praktisch onoplosbaar geworden ondanks de goede wil van de staatssecretaris) en de aardbevingsproblematiek in Groningen (volstrekt onoplosbaar geworden, mede door actieve tegenwerking van de NAM en Shell en hun advocatenkantoren).
Ook de rechterlijke macht staat machteloos in deze zaken: sowieso overbelast en niet opgewassen tegen wetgeving waarbij de rechter niet meer op redelijke termijn kan oordelen naar redelijkheid en billijkheid.

Een extra probleem vormen de praatprogramma’s waarbij min of meer deskundigen hun meningen mogen ventileren. Voor een uitwisseling van ideeën moet uiteraard volop ruimte zijn – voor bij voorbeeld de ideeën van Maurice de Hond moet wat mij betreft volop aandacht zijn - maar ik heb meer moeite met Osterhaus (dementerend?) en Coutinho die als oud-directeur hun kritiek beter binnenskamers kunnen uitdragen: zo lopen ze Van Dissel alleen maar voor de voeten. En in dit soort programma’s zijn afwijkende standpunten meer dan welkom, terwijl ze het draagvlak voor een adequate bestrijding van het virus langzaam maar zeker ondermijnen.

Ook de deskundigen van Herstel.nl vond ik alles behalve overtuigend te werk gaan: theoretisch niet fraai (bevolking opdelen in segmenten) en praktisch niet uitvoerbaar (scheiding tussen jongeren en kwetsbare ouderen). Het leek eerder een poging om zichzelf op de kaart te zetten.

Wat ik wel begrijp is het chagrijn van ondernemers die hun zaak langzaam maar zeker ten gronde zien gaan. Eigen richting inslaan (zoals hoteliers op Schiermonnikoog willen) zal niet geduld kunnen worden maar ik hoop dat de beleidmakers in Den Haag er alles aan gaan doen om het de ondernemers mogelijk te maken hun zaak weer op te starten met in achtneming van de basisregels door zo veel mogelijk verstandige Nederlanders. Draagvlak bij zoveel mogelijk Nederlanders voor de basisregels (afstand houden, handen wassen, mondkapje dragen, zo weinig mogelijk contacten aangaan, je laten testen indien nodig) is daarbij essentieel.

Schrijver: Arthur de Kromme, 24 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 3 stemmen 453



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)