Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Matthijs elegant en lomp bij Maxima

Bij vragen naar de bekende weg of het hengelen naar emoties tijdens het interview met onze vorstin Maxima bekroop mij veel ongemak. Terwijl veel landgenoten roepen en klappen over hoe fijn het is om een ‘kwetsbare’ Maxima te zien en te horen, ontstaat er bij mij een blok beton rond de maagstreken. Ja, de reis naar Griekenland kwam langs. Geen verrassing, maar wel fijn voor Matthijs dat zij andermaal zichtbaar mocht worstelen om een passend antwoord te geven. Gemakkelijk scoren dus.

Net zoals het indringend vragen naar gevoelens rond de zelfmoord van haar zuster. Wijzen op de foto achter haar aan de muur. Ver voorovergebogen zat de interviewer om emoties op te roepen. Het handelsmerk van Matthijs, welke hij ook voluit in zijn programma ‘Matthijs gaat door’ demonstreert. Een overleden partner nadrukkelijk opvoeren bij een bekende Nederlander. En maar wrijven in die pijnlijke plek van het verlies. Opdat later weer geschreven wordt over een ‘indringend vraaggesprek’, waarbij wij allen de artist als kwetsbaar mens mogen zien. Alsof dat extreem bijzonder is.

De vraag rijst - bij mij althans - wat de zin is van dit openbaar beuken op emoties. In veel programma’s zijn aspecten als kwetsbaar en emoties de aangrijpingspunten voor recensenten. Zonder dat zouden de vraaggesprekken immers de sfeer hebben van een kist dode makrelen, lijken zij te denken. Uiteraard horen gevoelens bij de mens. Toch blijf ik last hebben van plaatsvervangende schaamte als in openbare interviews zo nadrukkelijk en hijgerig op deze zaken wordt ingepraat en bevraagd. In haar uitleg over haar werk liet de vorstin overduidelijk enthousiasme en betrokkenheid blijken.

Over schuldenproblemen, een actueel onderwerp, had koningin Maxima duidelijke principes en haar meevoelen met mensen in spiralen van oplopende schulden, leek mij zeker oprecht. Ook over haar relatie met onze koning toonde Maxima gevoel en realisme. Dan ook nog haar vreugde bij het onderwerp muziek en de herinneringen aan het samen zingen met haar tragische zuster. Was dit alles niet genoeg? Moest er werkelijk een portie extra ‘kwetsbaarheid’ en ‘emotie’ bij? Wacht even, we hadden nog de dure speedboot van haar man. Inderdaad een wel erg kostbaar speeltje. Maar ook hier makkelijk scoren. Ja, ja, kritische journalistiek, ik begrijp het. Maar toch.
‘Hoe meer gevoel hoe minder maatgevoel', schreef Bertus Aafjes al.

Schrijver: Freek Berglust
18 mei 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 7 stemmen 421Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
20 mei 2021
Hoewel haar meevoelen met mensen in situaties van een schuldenberg serieus overkwam, is het verschil met haar luxe- en welvoorziene leven en de gewone tobber met geldproblemen wel duizelingwekkend groot. Overigens, hoe zou haar vriendenkring eruit zien? Ik taxeer dat daar relatief weinig 'gewone mensen' bij zitten. Zeker geen pechvogels met schulden.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
19 mei 2021
In alle drie de commentaren herken ik veel. Op de achtergrond speelt een beetje mee, dat Matthijs van Nieuwkerk na de jaren van de DWDD (een prestatie, zo lang) door velen als een soort halfgod beschouwd wordt in het interviewen. Dat mag zo zijn, maar ik vind die ietwat kruiperige techniek om emoties los te woelen niet prettig en eigenlijk professioneel gezien gewoon fout.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
19 mei 2021
Het antwoord van Maxima op de speedboot valt moeilijk te rijmen met het microkrediet. Heeft Willem-Alexander echt de speedboot nodig om zich te vermaken? Het is maar een speeltje. Om met Maxima te spreken: niet iedereen kan krijgen wat hij wil.
Naam:
Bet Weter
Datum:
18 mei 2021
Ik had ongeveer dezelfde gevoelens bij het interview (verhoor). Soms had ik moeite om te kijken. Matthijs kwam op mij in zijn houding een beetje over als Uriah Heep uit de roman David Copperfield van Dickens. Half onderdanig voorovergebogen mompelen “I am a very humble person” maar ondertussen proberen om emoties los te peuteren waarvan ik meende te zien dat Maxima die eigenlijk niet wou loslaten. Maar ja wat moet je als Maxima in zo´n geval. Ook zijn soms te lange niet informatieve inleidingen bij een vraag en schoolmeesterachtige dwingende houding stoorden mij. Wat schrijft u op? Wilt u dit even voorlezen? Nee die biografie lees ik niet zegt Maxima. Matthijs: Ja maar Ik moet het toch even hebben over etc.
En inderdaad weer de vakantie en de boot. Uitgekauwde items. Verwacht je dan dat ze op de knieën valt en wederom excuses aanbiedt. Een beetje smakeloos.
Naam:
J de Groot
Datum:
18 mei 2021
FREEK,
Ik heb gekeken, had meer verwacht van Matthijs.
Erg op privé gericht, veel minder over b.v. de problemen waar Nederland en de wereld nu mee kampen.
Jammer!
Ps. Daarnaast hadden we al een groot gedeelte van de uitzending gezien in LOK' kijkfilmpjes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)