Ik hoop dat het niet waar is
Is het waar? En als het waar is, waarom weet niemand of het waar is? Ik hoop dat het niet waar is.
Kort geleden hoorde ik een vrouwelijke journalist zeggen dat het Nederlandse leger in Afghanistan tegen niemand heeft gevochten. Daarbij zijn meer dan tien Nederlanders omgekomen en minstens tien keer zoveel Afghanen. Niemand die dat heeft geteld. Dat er Nederlandse soldaten zijn omgekomen, staat vast en dat de oorlog weinig tot niets heeft opgeleverd ook. Of de scholen open zijn gegaan, zoals het Nederlandse leger beweert, is mogelijk, maar het is ook mogelijk dat veel scholen nooit open zijn geweest. Wie controleert dat?
Ik heb zojuist een boek gelezen van Nikko Norte: Onvoorspelbaar Verleden. Hij beweert soldaat in Afghanistan te zijn geweest en beschrijft zichzelf als een avonturier, vrijbuiter, maar ook iemand met een hart voor mensen. Niet in de eerste plaats een hart voor Nederlanders, maar voor mensen. Hij wil voorkomen dat er daar in Uruzgan slachtoffers vallen onder de mensen en daar rekent hij in tegenstelling tot het Nederlandse leger ook de Afghanen onder. Er zijn foto’s die bevestigen dat hij in Afghanistan was en dat hij met Afghanen sprak.
Het Nederlandse leger zat in Uruzgan om de taliban daar weg te krijgen en om aan wederopbouw te doen. Nu waren er twee problemen met die missie volgens Norte: er was geen taliban, alleen maar wat hooligans en er was niets kapot. Er viel dus niets weder op te bouwen en de vijand bestond uit jonge mensen die op zoek waren naar status. Daarbij schoten ze van te ver weg op de Nederlanders en met wapens die hoogstens per ongeluk de Nederlanders zouden raken. Zeventien rpg’s in tien maanden telde Norte. Dat is elke dag 0,05 rpg. Nu wil je een rpg, een rocket propelled grenade, niet bij je in de buurt zien ontploffen, maar de kans dat zoiets gebeurde was nogal klein.
Uit het boek van Norte komt een beeld naar voren dat de Nederlanders op zoek waren naar een gevecht. Daarvoor hadden ze taliban nodig. Of tenminste het idee dat de taliban er was. En ze hadden tolken die de plaatselijke taal slecht beheersten en die hadden ook een reden van bestaan nodig: zij moesten taliban vinden. Die tolken hoorden dus dat de prei was aangekomen en vertaalden dat, dat de lanceerinstallatie was aangekomen. Want prei en meloen, daar kon het natuurlijk niet over gaan.
Nu weet ik van andere oorlogen dat het leger nogal onhandig is. De Amerikanen hadden in de Tweede Wereldoorlog twee afkortingen, waarvan ik één heb onthouden: SNAFU, Situation Normal, All Fucked Up. Hetzelfde cynisme is in het boek van Norte te vinden. Maar is het waar? Is het zo ernstig? Als ik Kamerlid zou zijn, zou ik Norte opzoeken en met hem hier over heel lang praten. En bewijzen willen zien.
En als het waar is, als ik ervan overtuigd zou zijn, zou ik een minister naar huis sturen.
Norte was nauwelijks Afghanistan uit en de door hem verwachte slag om Chora begon. Daarvan is bekend dat er veel burgers omkwamen. En geen Nederlanders. Er is ook bekend dat Nederlanders op elkaar schoten en ook dat past in het verhaal van Norte. Nederlanders schoten volgens hem voordat ze zeker wisten of ze wel met een vijand te maken hadden. Bij de gevechten tussen Nederlanders die niet wisten dat ze tegen Nederlanders vochten is één Nederlander omgekomen.
Het ergste wat Norte beschrijft is echter dat geen enkele Nederlander contact zocht met Afghanen. Geen enkele Nederlander, behalve Norte, probeerde de lokale taal te leren. Daardoor bleven ze afhankelijk van moeilijke gesprekken in gebroken Engels en dus van enkele Afghanen die de kennis over de omgeving konden monopoliseren, ongeacht of ze zelf kennis van de omgeving hadden of niet. En doordat er geen contacten met Afghanen waren, moesten de Nederlanders zelf bedenken wat ze moesten doen om weder op te bouwen. Dat is een garantie voor vergissingen. Vergissingen die Norte beschrijft: het schilderen van lemen muren die de verf zo snel opzogen, dat het vooral lelijk werd. Het plaatsen van toiletten in een gebied zonder riolering en waar water te duur is om door het toilet te spoelen. Het geven van een voucher voor een kachel die iemand kan ophalen op een plek 30 km ver weg – iemand zonder auto.
Is het allemaal waar wat hij schrijft? Ik neig het te geloven. Maar je zou willen dat het Nederlandse leger niet zo stom is.
In ieder geval is van de hele inktvlekstrategie niets terecht gekomen. Van de politie-opleiding, ik had er al een hard hoofd in, ook niet. Van de heart & minds strategie is niets terecht gekomen. Dat is waar. Ik wil o zo graag dat het Nederlandse leger niets te verwijten valt. Het zijn jongens en meisjes die met idealisme naar de woestijn gaan en echt iets willen betekenen. Die hun leven op het spel willen en durven zetten, maar uiteindelijk, volgens Norte, niets mogen doen wat gevaarlijk is en die daardoor meer gevaar lopen, volgens Norte, dan als ze wel door de dorpen hadden mogen lopen om contact te maken met de Afghanen en hadden kunnen vragen waar de Afghanen zelf behoefte aan hadden.
Ik vrees dat Norte de werkelijkheid beter beschrijft, dan minister Ank Bijleveld. Ik denk wel dat het verhaal van Norte waar is.
Geplaatst in de categorie: actualiteit
Bovendien neem ik iemand die stierenvechter is geweest per definitie niet al te serieus.