Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het kan altijd slechter

Een goede docent zei ooit tegen zijn studenten: ‘het kan altijd beter’. Het ging over overheidsbeleid, een vak dat hij gaf aan de hand van een boek met dezelfde naam en dat ik nog steeds koester in mijn kast.

En nu ik in de praktijk rondloop, moet ik hem gelijk geven. Inderdaad kan het altijd beter, en slechter. Die opmerking, is bij nadere beschouwing niets anders dan niemand is perfect. Wie zijn best doet om het beste te doen, zal daardoor altijd tekort schieten – verreweg de meeste mensen op de Olympische Spelen winnen geen goud, en wie zijn best doet het slechtste in zich boven te halen, schiet eveneens tekort – verreweg de meeste deelnemers van de Olympische Spelen worden niet laatste.

Nu heb ik een boek over de herindeling van Haren geschreven en daaruit kan de lezer, zodra het uit is en dat is nog niet het geval, lezen dat het daar behoorlijk fout gegaan is. Het kon zeker beter als je het meet aan de norm van behoorlijk bestuur. In mijn ogen niet zo’n hoge norm, maar veel bestuurders blijken die norm lager in te schatten dan de norm ‘mijn doelstelling halen’.

Het ging dus behoorlijk fout in Haren. Dat het beter kon, wist ik wel, maar nu zie ik ook dat het slechter kon. Bij de komende herindeling Barneveld, Scherpenzeel heeft professor dr. Michiel de Vries het bestaan om de provincie Gelderland te beschuldigen van omkoping. Zij doen beloften aan Barneveld om hen over te halen in te stemmen met de herindeling. Barneveld heeft er weinig zin in, mogelijk ook omdat Scherpenzeel al helemaal niet wil. Barneveld wil de snelweg, een extra financiële tegemoetkoming en nog wat best accepteren en daarvoor zijn standpunt aanpassen. Echt tegen zijn ze ook niet.

Dat vond De Vries, die was binnengehaald als onafhankelijk adviseur omkoping. Dat is mijnheer John Berends in het verkeerde keelgat geschoten. Mijnheer Berends (CDA) is commissaris van de koning van Gelderland en hij zou elke beschuldiging van omkoping, zeker als het door de eigen provincie gebeurde, op zijn minst moeten onderzoeken. Maar in plaats van te weerleggen dat er geen sprake is van omkoping, gaat hij voorbij aan de beschuldiging en schrijft hij een brief aan de rector van de universiteit van Nijmegen, ook via de krant, dat De Vries wetenschappelijk prulwerk levert. De Vries moet maar worden ontslagen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, maar de schade voor De Vries is natuurlijk groot. Hij heeft slapeloze nachten en is op zoek naar juridische ondersteuning om deze aantijging te neutraliseren.

Dat zal misschien ook nooit lukken. Vaak denkt de pers toch van 'waar rook is, is vuur' en veel journalisten willen nieuws, niet de waarheid. Dat betekent dat de media zelden zullen zeggen dat De Vries dan wel Berends gelijk heeft. Dat betekent dat de Tweede en later de Eerste Kamer blijven twijfelen en dat betekent weer dat de herindeling door gaat ondanks de ernstige beschuldiging van omkoping.

Er zijn heel vervelende dingen gebeurd bij de herindeling van Haren. Je kunt er een boek over schrijven, wat ik dan ook gedaan heb, maar het kan altijd slechter.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 juli 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)