Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Exit satire

Hugo de Jonge op een foto in het VK magazine van afgelopen zaterdag. Achter hem een piano met een omgedraaide partituur op de muziekstandaard. Hij toont de lach van een seriemoordenaar en de opname is uitgelicht als een goedkope Oost-Europese porno scene.

Als de fotograaf de bedoeling had om de pathologische ijdelheid van de geportretteerde op vileine wijze in beeld te brengen, dan geef ik hem/haar daar alle credits voor.

Maar er zitten toch ook spindokters in de zaal en die zouden moeten weten dat zo’n plaat verwoestend is voor het imago van de bewindsman en de publieke opinie alleen bevestigt in haar mening over De Jonge als narcistische kwast. Of het moet opzet zijn. Onder het motto ‘het maakt niet uit HOE er over je gesproken wordt, ALS er maar over je gesproken wordt’.

De werkelijkheid overtreft steeds vaker de satire, snijdt haar de pas af. De kracht van satire zat in de schromelijke overdrijving en het uitvergroten van de dommigheid of het schandaal om daarmee vlijmscherp aan te tonen hoe erg het wel niet was of zou kunnen worden. Waarbij de consument ook een vleugje geruststelling kon worden geboden:
‘Kijk mensen, zo erg is het gelukkig nog niet.’
Maar zo erg is het inmiddels wel. En omdat schaamteloze onnozelheid, zelfverrijking en zelfverheerlijking regeert is de floret van de satire een botte bijl geworden. Alles wat je zou kunnen verzinnen en wat tot voor kort ondenkbaar was gebeurt in het echt.

– Dat Sywert van de gestolen miljoenen een exclusieve witte pooierbak aanschaft.
– Dat Marco en Leontien op vakantie ‘nieuwe herinneringen’ maken en daar voor de ratten van Privé en de Telegraaf, in het kader van de reboot zijn carrière, schaamteloos verslag van doen.
– Dat we een hek om Friesland en de hoge Veluwe gaan zetten. Omdat Bor de wolf, die we een paar jaar geleden nog uitbundig in onze biotoop welkom heetten, zich in dit ‘gave’ land niet als veganist wenst te gedragen.
– Dat we weer overvolle vertrekhallen op Schiphol zien, van waaruit ‘de vakantieganger’ de welverdiende badkuip vol kerosine de lucht in spuit. Om elkaar vervolgens tijdens de vlucht of bij de bagage fysiek te molesteren.

En dat er vandaag een vernietigend nieuw rapport van het van VN Klimaatpannel op tafel ligt.
Je komt er met satire niet meer overheen.
We are F*cked.

Schrijver: Trawant
9 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
12 augustus 2021
Weer een scherpe column. Onbegrijpelijk blijft het, dat in dit 'gave' land nog zoveel onzin en onredelijk beleid zo lang ongehinderd kan doorgaan. Te midden van een bijna tsunami aan excuses, spijt, balen en wat dies meer zij, gaat het non-beleid op cruciale fronten gewoon door. Daarbij geldt niet dat de boven ons gestelden lui zijn. Welnee, ze zijn dagelijks hard aan de gang. Ook al gaat er veel mis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)