Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De nachttrein in Beilen

Beilen of all places, daar gebeurt het. Als mijn trein zaterdagnacht rond twaalf uur Beilen binnenrijdt, zitten lome passagiers links en rechts, ruim op de corona anderhalve meter van elkaar. De meesten kijken naar de binnenkant van hun oogleden en anders op hun mobieltje om te appen waar ze zijn en hoe laat ze in Groningen aankomen. Of in Assen. Gesproken wordt er niet.

Maar dan stopt de trein in Beilen. Beilen, een plaats dat bekend staat om zijn lege perrons, dat Beilen. Niemand let dus op wat er op het perron staat en iedereen is verrast als de coupé vol loopt met jongeren die druk met elkaar praten en waarvan de meesten niet eens hun best doen om te laten zien dat ze een mondkapje bij zich hebben. Laat staan dat mensen hun mondkapje voor mond en neus hebben. In korte tijd worden alle zitplaatsen bezet met druk pratende jongens en meisjes, zodat niemand meer op anderhalve meter van een ander zit. Alsof dat niet genoeg is, wordt de gang ook nog gevuld met nog meer jongeren die tegen de banken en elkaar gaan hangen of na enig zoeken naar een eigen plaats dan maar gaan zitten op een vriend of vriendin.

Op sommige plaatsen gaan ze leuzen roepen. Schuin voor mij een groep van jongens en schuin achter mij een gemengde groep, die hun stemmen ritmisch door de gangen laten klinken. Ik hoor zelfs nog een groep in een coupé naast ons.

Waar is de spoorwegpolitie? Waar zijn de conducteurs om deze groep tot de orde te roepen? Of waar is een verantwoordelijke burger die hier iets van gaat zeggen? Die is er niet. Ik kan er niets van zeggen, want ik ben ook te laf. Wat moet je ook? Een conducteur kan zich nauwelijks door de meute een weg banen, laat staan dat hij ze tot de orde roept, terwijl het uitdelen van boetes helemaal onmogelijk is.

‘In Assen kun je helemaal niet stappen’, legt een van hen uit. Bij mij staat Assen ook niet direct bekend om zijn uitgaansleven, maar Beilen? Blijkbaar wel. Ik vraag me af of dit elke zaterdag om twaalf uur zo gaat. Want om twaalf uur moeten de kroegen dicht en de trein na twaalf uur laat nog wel een uur op zich wachten. Zo lang wil de jeugd blijkbaar ook niet in nachtelijk Beilen blijven hangen. Maar ik concludeer ook dat ze er in Assen weer uit gaan.

Ik ben blij dat ik gevaccineerd ben, want ik ben er helemaal niet zeker van dat die jongeren dat wel zijn. In de kroeg hebben ze natuurlijk wel een bewijs van een negatieve test moeten tonen, maar toch. Ik zie de coronacijfers langzaam weer omhoog kruipen.

In Assen verlaat de jeugd de trein om de groep lome mensen achter te laten in de bacillen en virussen die ze in de coupés hebben achtergelaten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 5 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)