Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dan maar naar Duitsland

Anders ben je nooit zo negatief over de regering, zei mijn moeder.

En dat klopt ook wel. Ik ben zelden degene die als eerste opstaat om het kabinet van welke kleur dan ook af te fikken. Maar nu heb ik me toch gevoegd bij de hordes die op het kabinet jagen. Overigens, zo vrees, zijn er nog veel mensen die vanwege de onzekere situatie liever op Rutte stemmen dan met mij mee gaan in mijn kritiek.

'Zijn jullie in Lockdown?' vroeg mijn Australische nicht tijdens een gesprek van mijn familie met haar. We zaten allemaal verspreid in ons huis achter de computer van Melbourne, Leiden tot helemaal in Groningen en als antwoord kwam er een gemeenschappelijke zucht uit alle Nederlandse kamers. In Lockdown? Ja, dat wil zeggen, we zitten nu in de avond-lockdown. Niet te verwarren met al die andere lockdowns waarvan we de namen vergeten zijn. We hebben al zoveel lockdowns gehad, dat we het ook niet meer weten en ze waren allemaal verschillend.

En dan lees ik net in de krant dat de ouders het niet zo erg vinden, dat de scholen dichtgaan, maar wel dat hen zo lang is beloofd dat ze niet voor kerst dicht gingen, echt beloofd, en dat ze nu toch dicht gaan en dan niet op maandag maar op dinsdag. Welja. Niet op maandag maar op dinsdag. Precies een dag te laat om effect te hebben met kerst, maar wel vroeg genoeg om de ouders maximaal tot last te zijn.

Sommige ouders vliegen tegen de muren dat ze weer vier dagen thuis moeten werken met hun kinderen die, dat vindt de regering nog goed ook, digitaal naar school moeten. Dat gaat van geen kant werken natuurlijk.

En dat is één van de vele voorbeelden waarom het mij niet meer lukt niet negatief over deze regering, Rutte III of Rutte IV, ik weet niet welke er nu zit, om daar niet negatief over te praten. Dat lukt niet meer. In de krant zegt Rutte dat het nieuwe kabinet zich nog moet bewijzen, maar ik vrees dat een groot aantal minister al genoeg bewezen heeft. Hugo de Jonge zal, de opluchting in het land is groot, en in zijn familie waarschijnlijk ook, en als ik in zijn schoenen zou staan, zijn schoenen ja, daar ga ik geen grap over maken, als ik in zijn schoenen zou staan zou ik ook opgelucht zijn, maar welke minister ook maar aanblijft of in Rutte IV durft te steppen, ze hebben wat mij betreft al genoeg bewezen.

Nieuwe verkiezingen dan? Ik weet niet of dat een uitweg is. Nee. Nederland opheffen en aan Duitsland toevoegen. Dan wordt Max Verstappen nog beroemder en dan worden we misschien echt wereldkampioen, maar beter nog, misschien worden we dan weer fatsoenlijk geregeerd.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 december 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.8 met 6 stemmen 201Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Tammo G.
Datum:
17 december 2021
Veel mooie plannen van de nieuwe oude combinatie, waar geen verstandig mens tegen kan zijn!
Als Noorderling ben ik vooral blij met de plannen voor de aanleg van de Lely-lijn en 'nee' tegen de gasboringen rondom de Waddenzee.
Kom maar op Rutte IV!
Naam:
Karel Jong
Datum:
16 december 2021
Mooie analyse van Jan. Dat 'affakkelen' is voor mij bepaald geen hobby. Op een schrijfsite zijn inhoud en vorm bepalend voor lezer en schrijver. Over koetjes, kalfjes, foute bestellingen, lekkende kranen of het dichtgeslibde doucheputje. Dit zijn 'gewone' onderwerpen. Daar kan geestig of scherp over worden geschreven. Zo ook over de politiek. Helaas is dit een item dat nogal impact heeft op onze levens. Nu zoveel grondige onderzoeken- de parlementaire enquêtes moeten nog komen- aantonen dat veel erg mis is gegaan in vooral de laatste kabinetten, is zwijgen over deze zaak erg lastig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)