Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Testosteron Ballen In De Kerstboom

Geld is de oorzaak van alle kwaad, luidt een bekende zegswijze, maar wat denken wij eigenlijk van testosteron als oorzaak van oorlogsgeweld, huiselijk geweld, competitie, afgunst, veroverdrift, misdaad, en agressieve economische groei? Ook tijdens de pandemie van nu komen dagelijks berichten langs over huiselijk geweld dat (vooral door mannen) sterk toeneemt, als ook over de toename van mishandeling van kinderen (vooral door mannen). En wat te denken van Me Too berichten in vele media? En verhalen over de intimidaties in de sportwereld (vooral door mannen), het misbruik in de diverse kerken (vooral door mannen), het zinloze getreiter en ontgroenen in sommige studentenclubs (vooral door jonge mannen), en woest en soms levensgevaarlijk verkeersgedrag (vooral door mannen).

Dit alles nog los van opzichtige borstklopperij waar mannen onderling ook een handje van hebben. Watjes en zachtgekookte eitjes van mannen en jongens - ik schreef er vaker over - zijn niet aantrekkelijk. Stoer, hard, grof en flink zijn enkele kenmerken waar generaties jongens mee zijn opgevoed. Ingetogen, beheerst of correct willen zijn, dat zijn kenmerken van mietjes, is nog te vaak de rode draad in opvoeding en onderwijs, als wij even niet opletten. Aan één kant wel verklaarbaar. Het leven kan namelijk snoeihard zijn en de medemens is niet altijd doordrenkt van naastenliefde. Dan is enige ‘bewapening’ wel gewenst. Knappere koppen dan uw simpele columnschrijver verklaren dat vanuit een lange voorgeschiedenis. Daarin centraal de rol van mannen als beschermer van vrouwen en kinderen.

Zo werden mannen - mede door meer spierkracht en tradities - in talloze treurige oorlogen vaak kanonnenvlees. Met speer, knots of moderne tanks, vliegtuigen en drones 'ten strijde’ om onrecht te doen verdwijnen. Of om volkeren te onderdrukken op last van dictators of corrupte narcisten. Vele boeken en studies zijn er met tragische verhalen over oorlogen door alle tijden heen. Al met al kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat het mannelijke geslachtshormoon - meer nog dan geld - de oorzaak is van veel leed op de wereld. Soms probeer ik mij voor te stellen wat vrouwen van alle landen meemaken onder het juk van 'de echte man'.

Misschien ben ik om die reden sinds de lagere school allergisch voor de misplaatste grote bek onder het mannelijke mom van ‘flink en daadkrachtig’. Ook al bofte ik in de jeugdjaren, dat ik zelf geen last had van schreeuwlelijkerds. Geen verdienste, want ik ‘acteerde’ flinkheid met de zenuwen in het lijf, maar bezat toen wel een scherpe tong. Zeker, testosteron zal ook vele positieve effecten hebben op tal van terreinen. Maar toch. Zo herinner mij van lang geleden kerstboom jachten in de stadswijk. Ik vocht mee met de jongens uit de straat. Met angst in het hart, want een held was ik zeker niet. ‘Word een echte man later’, riep de buurman vaak. ‘En wees vooral geen 'sijsjeslijmer’.

Schrijver: Lord Wanhoop
20 december 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 282Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)