Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Racistische woorden bestaan niet

Bersiap mag nu ook al niet meer. Na neger en zwarte piet wordt ook bersiap verboden, omdat het racistisch zou zijn.

Neem roetmop. Het wordt al langere tijd niet gebruikt, want het wordt racistisch gevonden, maar het zou net zo goed een grap kunnen zijn waar de clou eindigt met roet.

Mijn bescheiden mening is dat een woord niet racistisch kan zijn, omdat het een klank is, een aantal letters, en dat het racistische effect van het woord pas tot stand komt door de betekenis die mensen aan het woord geven. Voor de toehoorder kan een woord als beledigend worden ervaren, terwijl de spreker het woord als belediging heeft bedoeld. Als de bedoeling en ervaring zich richten op het onderdeel maken van een ras, dan is er sprake van een racistische bedoeling en ervaring.

Nog een probleem. De spreker kan iets anders bedoelen dan de verstaander kan begrijpen. En erger nog, de ene verstaander kan iets anders begrijpen dan de andere. Dat maakt het helemaal lastig om een woord racistisch te noemen, want wat als ik bersiap niet racistisch bedoel en een iemand het toch zo begrijpt? Daar gaat ook de hele zwarte pietendiscussie over – de ene groep bedoelt er niets racistisch mee, terwijl de andere groep zich ontzettend beledigd voelt of omgekeerd, de een wil beledigen, maar de ander ziet er geen kwaad in. Uiteindelijk is het woord dus niet racistisch, maar degene die het gebruikt of, wat ook kan, krijgt degene die het hoort het gevoel dat de ander racistisch is. Spraakverwarring dus. Een heel gewoon verschijnsel in de Nederlandse taal.

Dan kunnen we woorden die spraakverwarring veroorzaken en woorden die door racisten worden gebruikt verbieden. Wat gebeurt er dan? Dan zullen andere woorden ook weer tot spraakverwarring leiden, want dat gebeurt nu eenmaal en racisten zullen wel andere woorden verzinnen om hun geloof te uiten. Of de racisten gaan ondergronds en gebruiken nette taal, maar vinden hetzelfde. Dat is ook niet fijn.

Wat helpt dan nog het verbieden van bepaalde woorden? Degene die het doet, moet het mij maar eens uitleggen.

Waar ik wel voor ben is dat we elkaar niet moeten beledigen. Dus als iemand een naar gevoel krijgt als ik bersiap zeg, of roetmop of neger of zwarte piet, nou, prima. Dan zeg ik die woorden alleen nog als er in de hele wereld geen ander woord te vinden is om me uit te drukken. Bijna altijd is dat woord er wel. Behalve als ik het over het verbieden van bersiap wil hebben. Want ja, dan heb ik dat woord toch nodig.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 januari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)