Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Beschamend en beschadigend

Mijn tenen kromden zich gisteren zo erg, dat mijn klompen barsten tijdens het kijken naar de opening van het Kamerdebat te kijken. Ik vond het beschamend en beschadigend.

Ik heb het maar uitgezet. Ik kon het niet langer aanzien.

Geert Wilders is natuurlijk ook maar een mens en hij leeft nu al jarenlang onder voortdurende bewaking. Het moet verschrikkelijk zijn om waar je ook loopt dat te moeten doen tussen vier heren in een pak die elk een veiligheidsvest en een wapen onder hun tuniek dragen en die spiedend voor je uitkijken, naast je kijken en achter je kijken of daar niet een verwarde geest gaat uitvoeren dat door radicale waanzinnigen is bedacht. Je zou er paranoïde van worden. En misschien is Wilders dat ook.

In ieder geval vond hij dat mensen geen hoofddoek mochten dragen in de Tweede Kamer. Ik denk dan: wie is er nu bang voor een hoofddoek? Gisteren zag ik Gatoen staan, een jonge vrouw, wel over de dertig en misschien al over de veertig, in Staphorster zwart van top tot teen, inclusief hoofddoek, terwijl zij klaarblijkelijk bij een zebrapad wilde oversteken, maar fietsers lachend voorrang bood. En ik fietste erlangs. Ze gooide geen bom naar mij en zelfs geen mes, maar naast haar glimlach zei de ‘Hallo Jan,’ waarna ik haar pas herkende. En verbaasd en vriendelijk teruggroette.

Je hoeft van geloofsverschillen geen oorlog te maken. Ik schrijf als ongelovige een boek samen met een gereformeerde vrouw en hoewel we wel over het geloof hebben gesproken, waarbij zij mij op tal van manieren verraste, is dat nooit tot wantrouwen – laat staan tot een schisma geleid. Ik groet islamieten en gereformeerden net zo vriendelijk als andere ongelovigen en heb daar nooit spijt van gehad. Ook dat zijn mensen die ergens het heil van de mensheid zoeken. Dat kun je best naast elkaar op verschillende manieren doen.

Maar ja. Ik heb dan ook niet jarenlang tussen vier angstige beveiligers hoeven lopen. Dus in zoverre heb ik wel begrip voor Wilders. Maar ik snap niet dat hij probeert collega Kamerleden in eenzelfde situatie te brengen. Dat hij mensen met wie hij nog nooit ruzie heeft gehad zo benadert. Omdat ze een hoofddoek dragen. Of omdat een zus, nu gerespecteerd lid van de VVD, ooit is veroordeeld. De zus heeft haar straf uitgezeten. Of omdat de nieuwe minister van Turkse afkomst is. Die minister heb ik nooit betrapt op een ander dan een VVD-standpunt, inclusief de ook wat ongezonde argwaan richting Turkije die ook in die partij leeft.

Dus ik begrijp dat de collega’s Kamerleden Wilders willen temmen. Maar hij wordt alleen maar wilder. Hij wordt steeds wilder. Je ziet, de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Hij moet het Forum voor Democratie verslaan, want anders krijgen die meer raadszetels dan hij.

Ik kan het niet meer aanzien, dit soort beschamende en beschadigende verkiezingsretoriek.

Schrijver: Jan R. Lønsing
20 januari 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 2 stemmen 132Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)