Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Soumaya Sahla betuigt spijt en krijgt geen kans

De VVD is tevreden, fractievoorzitter Sophie Hermans is tevreden: Soumaya Sahla betuigt spijt en legt haar functie neer. Wilders zal tevreden zijn, want ze mag lid blijven van de VVD. Hij kan immers nog steeds zijn pijlen richten op dat terroristische lid van de VVD – een partij die terroristen tot haar gelederen toelaat. Via twitter heeft hij al gemeld dat de VVD haar nu nog moet royeren.

En de volgende stap is het land uitzetten, vermoed ik.

Want Soumaya Sahla is een veroordeeld lid van de Hofstadgroep, de terroristische organisatie die Wilders wilde vermoorden. Dat ze al jaren afstand heeft genomen van dat standpunt, is alleen al uit haar handelen duidelijk. Natuurlijk had ze publiekelijk kunnen zeggen dat ze afstand had genomen, maar tegen wie? Er stond immers geen publiek om haar heen? Geen cameraman van een nationale of regionale omroep, geen journalist van een krant of een radiostation. Tegen wie had ze het moeten zeggen?

Maar Sophie Hermans is tevreden. Het voelde ongemakkelijk dat ze VVD-ers adviseerde. Dus dan zeg je tegen zo’n meisje: ‘zeg je functie op en anders zeggen wij hem op. Als je je functie opzegt, helpen je wel aan een andere functie (daar is de VVD nog beter in dan het CDA of de PvdA).’ Dus zegt ze gedwongen haar functie op met een publieke verklaring dat ze al lang afstand genomen had. Sophie Hermans trapt haar nog na, dat ze dat te laat doet.

Sophie Hermans, de dochter van Loek Hermans. Zoek hem maar eens op in Wikipedia en lees controverses. Loek Hermans toont zich een echte Limburger die vriendjes helpt en handen boven het hoofd houdt. Diverse malen loopt hij langs de rand van de afgrond, maar hij is handig genoeg om zelf net buiten schot te blijven. Vader Hermans is inderdaad niet lid van de Hofstadgroep geweest, maar wel van de ons-kent-ons-groep. Een clan die elkaar helpt vooruit te komen in de wereld. En ook een clan die voorkomt dan anderen een gelijke kans krijgen.

In die laatste zin is Sophie een waardige dochter van haar vader. Duw zo’n ex-moslima maar opzij zo gauw er een mediastorm ontstaat, want dat is ongemakkelijk. Een tweede kans kan wel, maar het moet niet opvallen. Dat is ongemakkelijk voor de VVD.

En voor Sophie.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 januari 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 168Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
28 januari 2022
Ik maak met 'in die zin is Sophie een waardige opvolger toch wel onderscheid tussen vader en dochter. Sophie is dus niet automatisch gelijk aan haar.

En qua nuance: sorry voor 'meisje'. Maar haar positie is natuurlijk wel precair binnen de VVD. Zij wordt opzij gezet vanwege een ongemakkelijk gevoel, Sophie vertrekt niet vanwege een eventueel ongemakkelijk gevoel van Soumaya. Het is een veroordeling voor de bühne in dienst voor Wilders die overigens nog niet tevreden is.
Naam:
Bet Weter
Datum:
27 januari 2022
Een column m.i. waarbij duidelijk op de “vrouw”, Sophie Hermans, wordt gespeeld. Soumaya Sahla, een vrouw van bijna 40, noem je een “meisje”. Dit is ten eerste denigrerend en ten tweede poetst dat haar blazoen niet op. Je zult er wel een bedoeling mee hebben.
Het aanhalen van Loek Hermans, als de vader van Sophie, in deze kwestie is volkomen overbodig en onder de gordel wat mij betreft. Je zin “Vader Hermans is inderdaad niet lid van de Hofstadgroep geweest, maar wel van de ons-kent-ons-groep” roept een vergelijking op die kant noch wal raakt.
Oh ja, en dan om het onderbuikgevoel te versterken (?) nog maar even de kreet “ex-moslima” de wereld in slingeren.
Inderdaad zeer ongemakkelijk allemaal. Voor wie laat ik maar in het midden.

De volgende keer een beetje genuanceerder graag Jan.
Naam:
Marja Raadt
Datum:
27 januari 2022
Interessante column, Jan.
Ik stond ook stil bij de hetzerige woorden van de leider van de oppositie. Ik vroeg me af: zal hij de geschiedenis van Paulus kennen?
Die veranderde zijn standpunten in zijn leven met een draai van 180 graden. Zo kan Soumaya Sahla toch ook gedraaid zijn?!
Waar ik wat moeite mee heb in je column (me ongemakkelijk bij voel): beoordeel een jonge vrouw niet naar de daden van haar vader!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)