Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Newspeak

In 1948 schreef George Orwell het indrukwekkende boek 1984. Dat speelde toen in een verre toekomst, maar 1984 is al een tijdje voorbij, dus we kunnen nu kijken of het boek voorspellende waarde had.

Ja dus.

Natuurlijk ging 1984 ook over de communistische partijen in 1948, dus zo dapper was de voorspelling ook weer niet. Maar het is goed dit boek eerst te lezen voor je naar de propaganda van Putin luistert. Wie het boek uit heeft, snapt wat Putin bedoelt met het bevrijden van de Oekraïners. Je snapt wat hij bedoelt als hij zijn soldaten helden noemt. Je snapt wat hij zegt als hij via de mond van Lavrov dreigt met een Derde Wereldoorlog en je begrijpt wat een Speciale Militaire Operatie is. Putins Russische leger verkracht en moordt, Lavrov vreest de Derde Wereldoorlog omdat hij geen leger meer heeft om die te voeren en Speciale Militaire Operatie is newspeak voor oorlog. Wat dat betreft heeft Putin goed opgelet bij de communistische partij die hem heeft opgeleid tot staatsschurk.

Voor wie beweert, dat de politici van de NATO-landen net zo liegen als Putin, het volgende: ze zouden maar al te graag net zo erg liegen. Soms doen ze dat ook, maar ze kunnen het niet volhouden. Natuurlijk noemden wij onze oorlog in Nederlands Indië ook een politionele actie en heeft het lang geduurd voor we de misdaden van die oorlog erkenden, maar we doen het nu uiteindelijk wel. De oorlogshelden van Indië zitten al lang op de verdachtenbank van de geschiedenis als ze niet al veroordeeld zijn en hun straf uitzitten tussen de andere schurken van ons koloniaal verleden.

De pers is in het Westen vrij en historici kunnen wat anders schrijven dan de regering wil. U màg wat anders zeggen en hoeft dat niet alleen op de WC te doen of onder een beperkte kring van betrouwbare vrienden, maar ook op het marktplein, in een boek en in een ingezonden brief in de krant. Natuurlijk noemt Schuiling ons boek over de herindeling fictie, omdat hij het lastig vindt, maar wij kunnen in de krant laten schrijven dat Schuiling geen bewijs wil leveren en daardoor, wat ons betreft, in zijn burgemeestershemd staat. In Rusland wordt iedereen die de waarheid spreekt en iets zegt wat machthebbers niet willen horen, de mond gesnoerd. Levenslange gevangenisstraf of moord. Instituten worden verboden. De een na de andere weg tot alle openheid is gesloten. Zelfs een leeg papiertje omhoog houden op het Rode Plein is verboden.

Je zou het eens moeten wagen op het Rode Plein in Moskou een vel omhoog te houden in Chinese karakters met de tekst “ik hou van Putin”. Volgens mij is dat strafbaar.

Natuurlijk zou ook onze overheid ons wel de mond willen snoeren, zoals Schuiling bewijst door te proberen dat ons boek niet wordt gelezen, omdat hij het ‘lastig’ vindt, maar we hoeven dat niet te laten gebeuren en ik kom niet in de gevangenis. En dat is dan toch maar mooi de beroemde vrijheid waar wij van houden en waarvan Schuiling zegt te houden.

Lees 1984 maar.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 april 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 6 stemmen 144Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)