Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Martha

Martha is een vrouw in verwarring. Ze heeft een man en twee kinderen en is daarmee heel erg gelukkig. Haar kinderen spreken vloeiend drie talen en weten ook precies tegen wie ze welke taal moeten spreken. Tegen opa en oma en vader spreken de peuters Nederlands, terwijl ze met Martha en haar ouders Hongaars spreken. Met andere kinderen kijken ze eerst wat die spreken en dat is in het land waar ze zijn geboren, Australië, natuurlijk Engels.

Maar dat verwart Martha niet. Nee, en ook haar carrière niet. Ze heeft gestudeerd, maar haar Hongaarse universiteitsdiploma, agrarisch management, is niet zoveel waard in Australië. Ze heeft gewerkt in hotels en bij een financiële afdeling van het Rode Kruis, maar sinds de subsidie daar werd ingetrokken past ze op haar eigen kinderen. Nu ze wat ouder worden denkt ze eraan om nieuw werk te vinden. Maar ook daar zit niet veel verwarring. Ik verwacht wel dat ze eruit komt. Ze hoeft niet veel te verdienen, zegt ze, als het maar zinvol is.

Nee, haar verwarring begint bij Putin. Die man viel, zoals we weten, Oekraïne binnen. En Martha is bezig met een reis door Europa, naar Hongarije en Nederland. In Nederland is het even eenvoudig als in Australië, want alle verstandige mensen staan achter Oekraïne. Nee, ze is in verwarring over Hongarije en vooral over haar vrienden die soms tegen Orban zijn, maar soms ook voor. En die vrienden verwarren haar. Het zijn verstandige mensen, tenminste, dat waren ze vroeger, maar nu staan ze niet meer open voor debat over Orban en Putin. Wie de een steunt, heeft begrip voor de ander. Terwijl iedereen in Hongarije toch weet hoe gewelddadig de Russen vroeger ook in Hongarije waren? De eerste grote opstand tegen de Sovjet Unie was de opstand van de Hongaren in 1956. Het was het eerste verzet achter het IJzeren Gordijn dat in 1948 was opgericht met de blokkade van Berlijn. De Muur in Berlijn stond er nog niet eens.

Martha legt me uit: als Putin het echt zo belangrijk vond om de Russen in Oekraïne te redden van de fascisten in dat land, dan had hij ze toch alleen hoeven uitnodigen? Rusland is zo groot, daar passen een paar miljoen mensen eenvoudig bij. Daar was volgens haar geen oorlog voor nodig, geen tienduizenden doden, geen misdaden tegen de mensheid of tegen mensen (wat is het verschil?).

Hoe kunnen Hongaren een agressieve Russische leider steunen? Martha snapt het niet en ik kan het haar niet uitleggen. Ik kan het vooral niet uitleggen, omdat ik ook een GroenLinkser ken, Rob, iemand die ik verder graag mag, maar die ook vindt dat de EU en de NATO veel te snel naar het oosten waren uitgebreid. Daar moet Putin toch op reageren?

Ja, voordat Putin de oorlog dit jaar intensiveerde dacht ik dat daar wel wat in zat. Ik wik graag alle argumenten, maar nu ik de verwarring van Martha zie denk ik toch dat Rob over het hoofd heeft gezien wat Martha zegt: de DDR, Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije zijn alle vier in opstand gekomen en bij al die landen is de onderdrukking heftig geweest. Dat ze veiligheid bij het Westen zochten is vanuit hun gezichtspunt begrijpelijk. Hadden we dat, vanwege de afspraken van de Jalta-conferentie in 1945 moeten weigeren? Moet de wereld zo lang vast blijven hangen in verdragen? Of mogen Oost-Europese landen zelf ook iets vinden?

Misschien hadden we met Rusland wel iets kunnen afspreken. Maar wanneer? Met de dronkaard Jeltsin? Had Putin die afspraken erkend? Ik geloof er niets van. Vooral niet, omdat Putin binnenlandse problemen probeert te overstemmen met buitenlandse problemen. Die problemen, denk ik, had hij altijd gemaakt als hij dacht dat hij ze nodig had.

En nu lopen ze hem uit de hand. Maar dat is niet de schuld van het Westen. Het is de schuld van mensen in Oekraïne die niet accepteren dat ze door zijn troepen worden bezet. En die mensen steunen, daar ben ik wel voor. Samen met Martha. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Rob ervan vindt. Hij lijkt me uiteindelijk geen aanhanger van Orban.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 juni 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 5 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)