Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gedragscode

Onlangs las ik in mijn mail, dat rekenkamers ook een gedragscode moeten hebben. Op dit moment is het niet verplicht, maar het ministerie denkt erover om dat bij de volgende wetswijziging verplicht te stellen.

Aanvankelijk reageerde ik wat boos. Wat moet ik, de voorzitter van de rekenkamercommissie Midden-Drenthe, met een gedragscode? Controleren? Een functionaris aanstellen? Een vertrouwenspersoon? Tien pagina’s tekst produceren die pas worden gelezen als het helemaal mis gaat? We zitten met drie mensen in de commissie en er is één secretaris. Als wij dat niet onderling kunnen oplossen…

Maar, legde de woordvoerder van de goede zeden mij uit: die gedragscode is natuurlijk niet voor als het goed gaat, maar als het fout gaat. Dan kan het slachtoffers lezen waar hij of zij heen moet. En da is natuurlijk ook wel zo, maar dan nog, wat moet er dan in staan? Maar erger nog, de verplichte code gaat er komen, als het ministerie gaat nadenken dan heb je over vijf jaar een verplichting, daar kun je vergif op innemen. Het ministerie gaat namelijk advies vragen van de rekenkamers van Den Haag, Amsterdam en wat provinciale rekenkamers en die hebben zich al uitgeput in het maken van een dergelijke code. Verzet in zinloos. Dat geldt zeker voor zinloze zaken – wie zich tegen zinloze zaken verzet komt van een koude kermis thuis.

Dus dan maar meebewegen. Ik heb de gedragscode gewoon geschreven. De concept-gedragscode luist: art. 1. De leden van de rekenkamer gedragen zich binnen de grenzen van de wet. Art. 2. De citeertitel van deze gedragscode is gedragscode.

Zo. Laat Binnenlandse Zaken nu maar komen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 juli 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 144Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)