Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Putins mensen

Vladimir Putin kijkt opzij op de cover van Putin’s People, het boek dat beschrijft hoe Putin aan de macht kwam en wat de gevolgen van zijn machtsgreep zijn. Tot aan 2022, want de recente ontwikkelingen in Putin’s oorlog zijn niet beschreven.

Maar wie het boek leest zal wel tot de conclusie komen dat Putin eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Hij was een officiertje in Dresden, toen de Koude Oorlog afliep en de KGB op zoek ging naar een manier om te overleven. De KGB, de Russische geheime dienst, had natuurlijk alleen recht van bestaan als er een Koude Oorlog was en zonder dat, was de reden van bestaan volstrekt weggevallen.
Putin ging naar Leningrad dat algauw werd omgedoopt tot Petersburg. Dat zal hem overigens niet gespeten hebben. Hij had weliswaar geleerd op de lagere school dat Lenin heilig was en het communisme de beste wereld schiep, maar als KGB-er wist hij allang beter. In Petersburg vormde de KGB zich met Putin om tot een maffia die samen met de al bestaande maffia haar macht uitbreidde. Putin was in die tijd een officier van de KGB, ook al bestond die organisatie niet meer. De KGB had, net als de maffia, geheime gelden om de eigen mensen te betalen en de eigen macht te vergroten.

Het boek beschrijft verder hoe Putin min of meer per ongeluk, via plan B, de president werd. Het was gewoon de tweede poging van de KGB, ondertussen FSB gedoopt, om de macht te veroveren en de chaotische Jeltsin-jaren te beëindigen. Dat laatste was overigens best een goede zaak. Ook valt er wel iets over te zeggen om Khodorovski zijn miljarden afhandig te maken, want die was er wel erg makkelijk aan gekomen, maar dat daarbij ook de rechtstaat werd ondergraven is minder fraai. Ook dat hij onschuldige burgers met woning en al opblies om een oorlog tegen Tetsjenië te kunnen beginnen, zodat hij zelf de macht greep, was ook lelijk. Eigenlijk hebben Putin’s mannen vanaf het begin hun macht uitgebreid ten koste van de macht van anderen, inclusief de macht van het recht, van de democraten en van het kapitaal. Ze hebben vanaf het begin het leven van anderen nooit erg belangrijk gevonden.

In zijn streven het Rusland van Peter en Catharia de Grote te herstellen, begon hij de oorlogen tegen Tetsjenië, Georgië, Moldavië en Oekraïne. Het heeft dan ook geen zin om hem Oekraïne te geven, want hij wil niet alleen dat land, maar ook Wit Rusland, de Baltische Staten en tal van anderen landen weer terug in zijn Rusland krijgen. Hij is de Hitler van deze eeuw. Helaas. En de eeuw is nog zo jong.

En erger nog: hij is niet alleen. Het boek heet Putin’s People. Er is een hele KGB/FSB-kliek van mensen om hem heen die miljardair zijn geworden met gebruikmaking van geweld en misdaad van een niveau dat de hele groep het zich niet meer kan veroorloven ooit de macht te verliezen. En dus ook niet een oorlog te verliezen.

Aan ons, hier in het Westen, om dat wel te laten gebeuren. Dus.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 7 stemmen 195Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)