Europa te koop
Vorige week schreef ik over Putin’s People, het degelijke, maar taaie boek van Catherine Belton. Daar beschreef ik hoe de KGB veranderde in een maffiaorganisatie die een land ging besturen. Maar er zit nog een belangrijk verhaal in het boek. Europa en de Verenigde Staten blijken namelijk te koop.
De nieuwe Koude Oorlog van na 2000 was er een tussen naïef kapitalisme en crimineel kapitalisme. De maffiastaat van Putin kocht namelijk links en rechts wie ze konden kopen. Net als in de eerste Koude Oorlog kon iedere radicale oppositie in het geheim geld vanuit Rusland ontvangen.
Toen was het de lobby die tegen kernwapens demonstreerde en nu zijn het de partijen die tegen Europa ageren. Belton noemt enkele bekende namen, zoals Le Pen en mensen rond Boris Johnson, maar het zou me verbazen als het Forum voor Democratie en de campagne tegen het Oekraïneverdrag bij het referendum niets hadden ontvangen. Het Forum weigert tot op de dag van vandaag inzage in zijn boeken en verdedigt god-betere-het de inval in de Oekraïne.
Het was een oorlog waarin de neoliberalen dachten dat iedereen die kapitalistisch is, vanzelf democratisch wordt. Zelf hadden de neoliberalen overigens allang bewezen dat dit automatisme niet bestaat, denk aan het Chili van Pinochet, het China van Xi en het Rusland van Jeltsin, maar ze bleven geloven dat Putin alsnog hun gelijk zou bewijzen. Nu blijkt zelfs het tegendeel. Juist de kapitalisten pur sang, denk aan Trump en zijn vrienden, blijken meer happig te zijn op geld dan op hun land of een ander ideaal. Dat buiten Putin en zijn vrienden uit.
Dat is een grote waarschuwing van het boek. Europa, althans het democratische Europa en dus niet Hongarije, is krachtig dankzij zijn oppositie, maar het moet de Achilleshiel van het kapitalisme niet veronachtzamen. Er zijn principes nodig.
Beste Mark Rutte: er zijn principes nodig. Zo niet, dan is Europa te koop.
Geplaatst in de categorie: actualiteit
Rutte is inderdaad in de loop der tijden een wat kleurloos figuur geworden die met veel winden mee kan waaien. Maar ja: de stemmer beslist uiteindelijk.
Op je vraag: Rutte was meer in het nieuws, vandaar Rutte. Verder is Timmermans een uitzonderlijke PvdA-er, omdat hij wel degelijk principes heeft en daardoor bij uitstek een slecht voorbeeld. Er zijn natuurlijk wel PvdA-ers te vinden die geen haar beter zijn dan Rutte, geef ik toe, maar Timmermans schaar ik daar toch niet onder.
Je laatste zin begreep ik niet helemaal. Waarom Mark Rutte erbij gesleept? Misschien kan je je beter tot Frans Timmermans (EU) wenden. (Ja ook van de PvdA).