Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ongemakkelijke vriendinnen

Afgelopen maandag was er de eerste uitzending van Slava Oekraïne. Daar werden Oekraïners in Nederland in beeld gebracht. Oekraïners in Nederland en hun contacten met Nederlanders. Het laat zien hoe de vluchtelingen worstelen met de oorlog en aan de ene kant terug willen en aan de andere kant weten dat het onverstandig is. Ze kunnen niet slapen, volgen het nieuws dagelijks, proberen dan toch maar een leven op te bouwen.

Een fotografe gaat met haar dochter naar haar eerste opdracht. Ze legt haar dochter uit, dat ze Russische vrouwen gaat fotograferen. Haar dochter is verbaasd – waarom? De moeder moet Russische lesbische vrouwen fotograferen die in Amsterdam demonstreren tegen de oorlog en tegen Putin. ‘Niet alle Russen zijn slecht,’ legt ze uit. De dochter vertrouwt haar moeder. Ik denk, het is een belangrijke les.

Na allerlei ongemakkelijke en ook prettige momenten tussen Nederlanders die willen helpen, maar die het er ook moeilijk mee hebben, en Oekraïners die de hulp willen aanvaarden, maar ook iets willen terugbetalen, terwijl ze helemaal niets hebben, is er een opname van vijf, zes Oekraïense vriendinnen rond een tafel. Ze vertrouwen elkaar. Ze begrijpen elkaar. Ze houden van elkaar. Ze vertellen hoe moeilijk ze het hebben en iedereen begrijpt elkaar. En dan zegt één dat ze een Oekraïense vader en een Russische moeder heeft. ‘Niet alle Russen zijn slecht,’ probeert ze. Ze wordt niet direct aangevallen. Het zijn vriendinnen. Ze willen de vrede bewaren. Maar één van de andere vrouwen kan zich niet inhouden: ‘Ik háát alle Russen.’

Maar haar kreet wordt niet overgenomen. Een andere vriendin zegt nog: ‘de oorlog is verschrikkelijk’ en breekt dan. Ze huilt in stilte. De andere vriendinnen breken ook. Huilen ook in stilte. Er worden geen armen over schouders geslagen. Er wordt niet geknuffeld. Tranen rollen traag langs de wangen naar beneden. Handen of armen worden voor ogen gehouden. Ze huilen allemaal. Alleen en samen.

De serie wordt vervolgd.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 september 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 6 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)